Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 08. 2019. 19:57 >> 22:11
25

PODIJELJENA MIŠLJENJA

Treba li Budvi Guča?

Nakon nastupa svjetskih zvijezda poput Madone, Rolingstonsa, Leni Kravica u Budvi će se 24. i 25. avgusta čuti, kako je najavljeno, zvuci Dragačevskih trubača. Riječ je o manifestaciji “Guča u Budvi”. I dok dio javnosti smatra da Guči nije mjesto na pjeni od mora, te da prijestonici crnogorskog turizma treba mediteranski zvuk, predsjednik opštine Marko Carević u tome ne vidi ništa sporno. Vjeruje kako kaže, da će Guča u Budvi biti uspješna manifestacija.

Jedna od najpopularnijih turističkih manifestacija u Srbiji - Sabor trubača u Guči, trebalo bi da dobije mediteransku verziju. Organizator je firma “Smart idea”, a opština Budva je izašla u susret i obezbijedila lokaciju. 

“Zamišljeno je da se takva manifestacija održi na Jazu, na teritoriji nekadašnje opštine grbaljske i neko ko zaista voli i baštini takvu tradicionalnu vrijednost kao što su gusle, frule, trube, izvorna narodna muzika”, kazao je predsjednik Opštine Budva.

Ova ideja naišla je, međutim, na negodovanje velikog dijela javnosti. 

“Nadam se da je to možda dezinformacija, želim da vjerujem da je to”, kazala je kompozitorka Renata Perazić.

“Dotle smo se rasplinuli da je eto došlo da se nešto što se dešava tamo negdje u Guči, sa tim treba da se i Budva pomalo muči, bar ovaj njen dio sa uhom, duhom i sluhom”, smatra novinar u penziji Bratislav Kokolj.

“Ovo je Mediteran, ovo treba neku drugu vrstu zabave, naši turisti, naši posjetioci očekuju ipak neke mediteranske zvuke, neku poruku i zabavu koja će valorizovati sve one vrijednosti koje krase mediteransko okruženje”, ocjenjuje turistički poslenik i odbornik Crnogorske Dragan Ivančević.

Iako niko nema ništa protiv te manifestacije, ali u Guči. I nema razloga za Guču u Budvi.

“Zato što tu Guču slušaju oni koji često i idu, koji su došli ovdje. Tamo im je bliža Guča nego Budva, na primjer”, kaže Kokolj.

“Kada budemo htjeli da se zabavljamo i da osjetimo zvuke Guče, tu ikonogradfiju i tu gastronomiju poći ćemo do Guče i zaista sa velikim zadovoljstvom posjetiti jednu jako interesantnu pučku feštu”, dodaje Ivančević.

Predsjednik opštine ne vidi, kaže, u čemu je problem.

“Ko voli nek izvoli. Ovo nam je prihvatljivo i mislim da će to biti jedna uspješna manifestacija”, isključiv je Carević.

No možda i bude onih koji vole, mnogo više nego što možemo i da pretpostavimo.

“Preksinoć sam prisustvovao jednom koncertu - majka i sin, Popović briljantna violinistkinja i sjajni virtuoz violočnelista, 17 posjetilaca na gradu Teatru. Prebrojao sam ih. Pardon 18˙- ja sam taj 18-ti. Možda je to ilustracija onoga koliko imaju afiniteta, uha, duha i sluha oni koji hoće da čuju nešto što se zove Evropa. Mi jesmo Evropa i to mnogo smo u Evropi, nažalost, samo geografski”, zaključuje Kokolj.

Tatjana Perović, TVCG

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније