Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

10. 08. 2019. 12:01 >> 12:01
10

FEJZIĆ

Svijet u kojem živimo pun razlika i nepravde

Svijet u kojem živimo pun je razlika i nepravde, i nijedan savremeni društveno-politički sistem nije uspio uspostaviti potpunu pravdu i blagostanje, poručio je u bajramskoj poruci reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

 

"Međutim, vjera u Boga i Njegovu apsolutnu pravdu jesu nada i inspiracija svima nama da se za nju nepokolebljivo zalažemo i na ovome svijetu", navodi se u poruci Fejzića.

On podsjeća da je pred nama veliki praznik - Hadžijski kurban bajram. 

"Priča o kurbanu kreće od samog nastanka ljudskog roda i sinova Ademovih, a.s., Habila i Kabila. Svojom pravednošću Allah, dž.š., prima Habilov kurban, a odbija Kabilov zbog njegove pohlepe i sebičnosti. Međutim, nakon što je Uzvišeni ukazao na dobro i zlo, čovjeku je ostavio slobodu izbora. Tako Kabil birajući zlo oduzima život nevinom bratu i pada prva ljudska i bratska krv na zemlji. Dakle, dunjalučka sudbina nije Allahova, dž.š., kazna, niti nagrada, već iskušenje i prilika za dostizanje Njegove milosti i vječne nagrade", piše u poruci Fejzića.

Navodi da su taj teret nosili i Božiji poslanici, iako su bili najodabraniji iz ljudskog roda.

"Imamo primjer kušnje Ibrahima, a.s., na koji nas podsjeća i ovaj Bajram. Njegovoj odlučnosti da u ime Boga žrtvuje najdraže Allah, dž.š., se smilovao kurbanom kakvog danas prinosimo. Bila je to poruka da se u vjerskom i civilizacijskom sistemu ne može žrtvovati čovjek, kako se to radilo u paganizmu. Potvrda svetosti ljudskog života značila je prekretnicu iz varvarstva ka uspostavljanju humanog poretka na Zemlji. Istu poruku nosi i hadž, obred koji je, takođe, vezan za bajram. Milioni hadžija svjedoče jednakost stečenu rođenjem i ideal ravnopravnosti bez obzira na razlike u rasi, porijeklu, rodu ili društvenom statusu. Pa ipak, svijet u kojem živimo pun je razlika i nepravde. Nijedan savremeni društveno politički sistem nije uspio uspostaviti potpunu pravdu i blagostanje", navodi Fejzić u bajramskoj poruci. 

Poželio je da "ovaj Bajram otvori vrata radosti u našim domovima i srcima za sve ljude".

"Neka nam osvijetli put napretka i sreće na oba svijeta. Neka naše molitve u Bajramu budu primljene i neka nas Allah, dž.š., pomogne da se mijenjamo na bolje", saopštio je Fejzić.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније