Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

09. 08. 2019. 09:15   >>  09:25

IBM APELUJE

Kod HN ulovljeno mladunče morskog psa

Kod Herceg Novog, juče je ulovljeno mladunče morskog psa modrulj, vrste koja spada među kritično ugrošene. Zbog tog i sličnih slučajeva Institut za biologiju mora apeluje na građane i ribolovce da ne love, kako navode, nedorasle i zaštićene primjerke.

Podsjećaju i da je nedavno , nekoliko milja od obale ulovljena mako ajkula, rijetka i zakonom zaštićena vrsta na čiji lov je stavljen trajni zabran prema Uredbi MPRR iz 2015.

Iz IBM objašnjavaju da je su morski pas mako i modrulj kritično ugrožene vrste u Mediteranu prema IUCN, i kako dodaju, teško se mogu prodati restoranima, jer njihovo meso ne predstavlja deliciju.

“Predrasude su da morski psi dolaze za brodovima u Jadran, one su njegovi uobičajeni stanovnici preko 400 milona godina i sreću se uglavnom na velikim daljinama i dalje od obale. Njihov proces razmnožavanja je spor, osjetljiv, tako da lovljenjem polno nezrelih mladunaca definitivno utičemo na opadanje njihove brojnosti. Inače pas modrulj spada u najljepše životinjske morske vrste, i plijeni svojom gracioznošću, bojom”, poručuju iz IBM.

Podsjećaju da je prije mjesec dana, iglan, rijetka vrsta Jadranskog mora vjerovatno kao posljedica povrede, uginula na obali kod plaže Jaz.

Zbog toga iz Instituta za biologiju mora apeluju na građane da budu svjesna bića, i da poštuju prirodu i daju šansu i ostalim bićima da odžive svoj život na ovoj planeti.

“Molimo da se ne love nedorasli primjerci, da se iako se ulove stoprije vrate u more a svaki ulov povrijeđene ili uginule jedinke prijavi Institutu za biologiju mora”, zaključuje se u saopštenju IBM.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније