Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

09. 08. 2019. 08:32 >> 08:39

SVJETSKI DAN SIROMAŠNIH

Problem siromaštva riješavati ubrzano

Ujedinjene nacije su 9. avgust proglasile Svjetskim danom siromašnih. Siromaštvo je globalni problem, sa kojim se suočavaju skoro sve zemlje u svijetu. Taj datum trebalo bi da podsjeti Vladu i javnost širom svijeta da se problem siromaštva mora rešavati ubrzano i zajedničkim angažovanjem, naveli su iz Banke hrane.

Banka hrane Crne Gore od svog osnivanja upozorava javnost na zabrinjavajući porast siromastva koji je već, kako kažu, postao strukturni problem društva.

"Crnogorska ekonomska mašina se ponaša veoma opasno i što se više novca pozjamljuje, i što BDP više raste, istovremeno rastu nezaposlenast i siromaštvo," navode iz Banke hrane.

Oni smatraju da je očigledno da pozajmljeni novac nije potrošen za otvaranje novih radnih mjesta jer je nezaposlenost, prema podacima Zavoda za zapošljavanje skoro 18%, a 2006 je bila 14%. 

Broj ekstremno siromašnih u Crnoj Gori se stalno uvećava, navode u toj nevladinoj organizaciji.

Ti opasni trendovi - porasta duga, porast nezaposlenosti i porast siromaštva za Banku hrane predstavljaju crveni alarm.

Ekonomija koja ne stvara nova radna mjesta i ne povećava zarade , neminovno proizvodi sve više i više siromašnih, ističu oni.

"Mi se trudimo da animiramo javnost i da djelujemo podsticajno da ljudi i kompanije pomazu najugroženijima", navodi se u saopštenju.

Kažu i da su uradili mnogo, ali ne i ono najvažnije, smanjili siromaštvo.

"To na žalost, ne može uraditi ni jedna NVO niti kompanija a ni pojedinac", navodi se u saopštenju.

"U koštac sa siromaštvom se može uhvatiti jedino država ukoliko ima političke volje za to, pa se mi sa pravom pitamo, zašto ne iniviramo ili napravimo novu Strategiju za borbu protiv siromaštva," istakli su u toj NVO.

"Krajnje je vrijeme a i obavezali smo se Održivim ciljevima razvoja UN-a, čija smo potpisnica", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније