Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

07. 08. 2019. 20:45 >> 20:43

PRVI PUT

UCG koordinator tri Erasmus plus projekta

Univerzitetu Crne Gore (UCG) odobrena su za finansiranje tri koordinatorska Erasmus plus projekta za izgradnju kapaciteta u visokom obrazovanju, saopšteno je iz te obrazovne ustanove.

Navodi se da je Evropska komisija objavila rezultate selekcije projekata za ovu godinu u okviru konkursa za Erasmus plus projekte za izgradnju kapaciteta u visokom obrazovanju.

„UCG će prvi put biti koordinator tri Erasmus plus projekta, dok će u još tri učestvovati kao partnerska ustanova“, kaže se u saopštenju.

Iz UCG su kazali da će Rektorat Univerziteta koordinirati nacionalnim projektom Fostering Internationalization at Montenegrin HEIs through Efficient Strategic Planning (IESP).

U projekat su, kao partneri, uključeni univerziteti Donja Gorica i Mediteran, ministarstva prosvjete i nauke, Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, kao i partnerski univerziteti iz zemalja Evropske unije – univerziteti u Ljubljani i u Kadizu i Univerzitet Azurna obala iz Nice.

„Ovaj projekat je uvršten u prvu kategoriju, koju čine 16 odsto najkvalitetnijih aplikacija. Ukupni budžet dvogodišnjeg projekta iznosi 683 hiljade EUR“, kaže se u saopštenju

Navodi se da će Filološki fakultet koordinarati nacionalnim projektom Reforming Foreign Languages in Academia in Montenegro (ReFLAME), u kojem kao partnerske institucije učestvuju univerziteti Donja Gorica i i Mediteran, kao i Sveučilište u Zagrebu, i Univerzitet u Varšavi i Univerzitet za strance u Peruđi.

Ukupni budžet projekta iznosi 595,53 hiljade EUR.

Pored dva nacionalna, Pravni fakultet koordinairati regionalnim projektom Legal Clinics in Service of Vulnerable Groups: Enhancing the Employability of Law Students Through Practical Education (ENEMLOS).

Kako je pojašnjeno, u projektu kao partnerske institucije učestvuju Vrhovni sud Crne Gore, Vrhovno državno tužilaštvo, Advokatska i Notarska komora, Centar za medijaciju i Komora javnih izvršitelja Crne Gore, kao i Univerzitet u Prištini, univerziteti Kadri Zeka u Gnjilanu i Haxhi Zeka u Peći, Advokatska komora Kosova i Osnovni sud u Gnjilanu.

„U projektu takođe učestvuju partneri uz zemalja Evropske unije - Regent univerzitet iz Londona, Sveučilište u Zagrebu i Udruženje pravnih klinika Poljske. Ukupni budžet projekta iznosi 595,53 hiljade EUR“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će univerzitetske jedinice u još tri projekta biti uključene kao partneri.

Rektorat UCG biće partner u regionalnom projektu Reconnecting universities and enterprises to unleash regional innovation and entrepreneurial activity (KnowHub) sa ukupnim budžetom od oko 904 hiljade EUR.

Pomorski Fakultet Kotor biće partner u projektu Sustainable development of BLUE economies through higher education and innovation in Western Balkan Countries (BLUEWBC) sa budžetom od 985,75 hiljada, a Biotehnički u projektu Business driven problem-based learning for academic excellence in geoinformatics (GEOBIZ), sa budžetom od 989 hiljada EUR.

Kako su kazali iz UCG, u ovom pozivu ukupno je odobreno finansiranje 163 projekata, od 840 prijavljenih, a za region Zapadnog Balkana odobreno je 18 projekata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније