Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

05. 08. 2019. 09:24 >> 09:23

ANDRIJA NAKON HODOČAŠĆA

"Mijenjajte sebe i činite dobra djela"

Živopisni krajolici Francuske i Španije prikazani u filmu “The way”, koji govori o hodočasniku Tomu, inspirisali su mladog Podgoričanina Andriju Đukića da 20. juna krene na putovanje svog života, pješke. Sa puta se vratio ispunjenog cilja. Tim putovanjem pomogao je i onima kojima je pomoć najpotrebnija.

 

Kamino de Santjago ili Put svetog Jakova prelaze hodočasnici iz svih krajeva svijeta. Dnevno pješače oko trideset kilometara i tako tridesetak dana, dok ne pređu 900 kilometara. Na taj put odlučio se Podgoričanin Andrija Đukić.

"Za put sam saznao još mnogo ranije nego sam odlučio da ga prohodam. Ali kako je vrijeme prolazilo, informisao sam se bio, taj klik se desio kad sam pogledao film The way. Osjetio sam se bio pozvanim i ideja je pala", priča Andrija za TVCG.

Iako ima samo šesnaest godina sebi je zadao velike ciljeve.

"Sebi sam zadao cilj da prvo sebe upoznam, i da promijenim stvari koje mi se ne sviđaju kod sebe. Htio sam da pobijedim tu neku svoju slabost od odustajanja. Takođe htio sam da pomognem onima kojima je pomoć najpotrebnija, a to su djeca. Tako da sam ujedinio te želje i tako je sve počelo", kaže on.

Nastala je akcija Milion koraka, tokom koje je za liječenje djece prikupljeno je oko 2.500 eura. Tokom puta Andrija je nosio kamen, koji simbolizuje patnju bolesne djece. Simbolično ga je ostavio na najvišoj tački na putovnju.

"Imao sam podršku svoje škole Sergije Stanić, koja me upoznala sa Fondacijom Budi human. Zajedno smo stvorili akciju Milion koraka i tako je sve počelo. Za mene nije bilo odustajanja. Da sam odustao, osjećao bih se kao da sam iznevjerio i sebe i djecu za koju sam hodao, pošto nije bilo povratka, a takođe odustajanje nije bilo opcija", priča Andrija.

Prepješačiti 900 kilometara nije bilo lako. Andrija je motivaciju tražio u svojim ciljevima, a imao je i podršku majke.

"Tokom tih sedam sati što hodaš na dan, tih 30 km, za tih sedam sati vidiš pejzaže koje nemaš priliku da vidiš svaki dan, to uliva snagu i natjera da hodaš dalje. Tako da, gledajući sad unazad, koliko sam uspio da pređem, rekao bih da sam ponosan na sebe i na majku koja me bodrila tokom puta. Ona je bila moja snaga, a ja sam bio snaga za nju", kaže Andrija.

Na hodočasničkom putu ispunio je cljeve. Dobio je diplomu. Dobro djelo i iskustvo ima iza sebe. Pamti i lijepa mjesta.

Upoznao je ljude iz svih krajeva svijeta. Jedan je od rijetkih, a možda i jedini iz Crne Gore koji je prešao hodočasnički put Svetog Jakova

Linija namjenjena akciji Milion koraka jeste zatvorena, ali su kod Fondacije Budi human otvorene pojedinačne linije namijenjene djeci kojoj je potreban novac za lijačenje. Stoga Andrija ima poruku za sve nas.

"Ako želite da mijenjate svijet, prvo treba da mijenjate sebe i da stalno činite dobra djela", poručuje Andrija.

Anđela Ralević, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније