Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Vikend novine ]

04. 08. 2019. 08:33 >> 19:31

ZA POLA GODINE

U javnom interesu radilo 120 osuđenika

U prvih šest mjeseci 120 osuđenika izvršilo je kaznu rada u javnom interesu, saopšteno je Vikend novinama iz Ministarstva pravde.

Ovaj alternativni vid krivične sankcije, koji je počeo da se primjenjuje prije pet godina donošenjem Zakona o izvršenju javne osude i kazne rada u javnom interesu, uz prosječne troškove za jedan dan koj i osuđeno lice provede u zatvoru, kao i vrijednosti radova koji su obavljeni kroz ovu kaznu, donio je veliku uštedu državnom budžetu.

Izricanjem alternativnih krivičnih sankcija proporcionalno se smanjuje izricanje zatvorskih kazni, što je samim tim rasteretilo zatvore u smislu prostornih kapaciteta.

Ove kazne izvršavaju se na teritoriji cijele države po mjestu prebivališta. Poslodavac omogućava uslove rada i neposredno nadgleda rad osuđenog, dok povjerenik Ministarstva pravde vrši nadzor nad osuđenim licem i o svemu važnom obavještava nadležni sud.

Važno je istaći da je kazna rada u javnom interesu dobrovoljna, a u praksi se dešavalo da osuđenici ne pristaju na takvu vrstu kazne ili da su nedostupni službenicima Direkcije za uslovnu slobodu, zbog čega time biraju da kaznu služe u ZIKS-u.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde Vikend novinama, oni imaju saradnju sa Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom javne uprave.

“Takođe i da Crvenim krstom Crne Gore, Državnim arhivom, Regionalnim parkom “Piva”, Regionalnim vodovodom “Crnogorsko primorje”, Javnim preduzećem Nacionalni parkovi Crne Gore, Lovačkim savezom Crne Gore, tri nevladine organizacije i sa svim opštinama u Crnoj Gori”, ističu iz tog resora.

Potpisivanjem sporazuma sa navedenim pravnim licima i opštinama stvoreni su uslovi da se ova alternativna krivična sankcija izvršava u svim vaspitnoobrazovnim, zdravstvenim ustanovama, ali i u preduzećima čiji je osnivač opština, kao i u nevladinim organzacijama.

Kada su u pitanju nevladine organizacije, njihova djelatnost vezana je za humanitarne, ekološke i druge slične aktivnosti.

“Poslovi koje osuđena lica obavljaju su pomoćni i zavise od nekih znanja i sposobnosti samih osuđenih lica (npr. ako poznaju zanate mogu biti i zanatski molerski, keramičarski) i potrebama pravnog lica kod kojeg se izvršava kazna”, pojasnili su iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније