Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

02. 08. 2019. 07:06 >> 07:06

OD POČETKA GODINE

Zbog nezgoda usljed oluje pomoć tražilo 26 osoba

Od početka godine građani su se Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorica za pomoć od nezgoda nastalih usljed nevremena obratili ukupno 26 puta, pišu Dnevne novine.

 

Kako su iz Službe zaštite naveli, riječ je pretežno o šteti izazvanoj jakim vjetrom.

"Uglavnom se radilo o oborenim stablima koja su sprečavala nesmetano odvijanje saobraćaja, manjim poplavama nastalih usljed naglog nadolaska veće količine vode izazvane intenzivnim padavinama i oštećenjima na objektima koje je izazivao jak vjetar pa su djelovi konstrukcija prijetili da se odvoje i izazovu opasnost po prolaznike ili stanare objekata”, navode iz Službe zaštite.

S obzirom da su ovog ljeta nepogode veoma česte, iz Službe zaštite savjetuju građane da pronađu najbliže sklonište u slučaju da ih oluja zatekne na otvorenom.

"Ukoliko se osoba nađe na otvorenom prostoru, a moguć je nastanak olujnog vremena ili je do oluje već došlo, neophodno je što prije pronaći sklonište i skloniti se sa otvorenog prostora na koji su mogući ili jaka kiša i krupniji grad ili udari groma. Sklonište je najbolje potražiti u nekom objektu, bili kojeg tipa pa makar i pomoćnom ili napuštenom, u gušćoj šumi ili ispod stabilne stijene koja može obezbijediti bezbjedno privremeno sklonište dok jak talas ne prođe. Ono što bi svakako trebalo izbjegavati je otvoren prostor ili usamljena stabla na kojima su mogući udari groma. Savjet je da nakon obavještavanj a za pomoć mobilni telefon bude ugašen do prestanka tog prvog talasa koji po običaju ne traje dugo”, naglašavaju iz Službe zaštite.

ODMAH IZAĆI IZ VODE

Ukoliko se osobe, pak, nalaze na vodi trebalo bi da prate razvoj vremenskih prilika i na prvi znak kada postoji mogućnost da dođe do padavina i razvoja oluje pripreme povratak i krenu nazad.

"Ukoliko ih nevrijeme zatekne na pučini trebalo bi hitno obavijestiti Pomorsku sigurnost, Policiju ili Službu zaštite i spašavanja nadležnu za taj grad i dati što više informacija o nastaloj situaciji, broju putnika na plovilu, vrsti i stanju samog plovila i druge važne informacije. Takođe, obavezno je za sve putnike staviti sigurnosne pojaseve i svu drugu opremu i sačekati pomoć. Posebnu opasnost na plovilima predstavljaju, između ostalog, slobodni predmeti koji se usljed talasa i pomjeranja plovila mogu pokrenuti ili pasti i izazvati povrede”, navode iz Službe zaštite.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније