Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 02. 2013. 19:50   >>  19:48

NAKON TRI MJESECA

Gotov nalaz vještaka o željezničkoj nesreći kod Mojkovca

Vještaci su sačinili nalaz o željezničkoj nesreći, u kojoj su, prije tri mjeseca, u blizini Mojkovca, stradala dvojica radnika, saopštio je branilac jednog jedinog još pritvorenog nakon ove nesreće.

Dugo nije bilo nikakvih svježijih informacija o istrazi povodom teške željezničke nesreće na pruzi Mojkovac-Bijelo Polje iz novembra prošle godine, u kojoj su, u sudaru lokalnog voza i građevinske drezine, poginuli radnici novosadskog preduzeća ZGOP – Ranko Kašiković i Goran Gavrić. Otpravnici vozova Golub Dulović i Novo Rosić, koji su uhapšeni odmah nakon nesreće su, još u decembru pušteni na slobodu, dok je u pritvoru i dalje radnik ZGOP-a, srpski državljanin Veljko Marković, zbog bojazni da bi mogao da pobjegne iz zemlje.

Markovićev advokat Drago Pantović, pak, za Antenu M kaže da je novost to da je konačno sačinjen nalaz vještaka, u kojem se, međutim, traži odgovornost više osoba.

„Prispjeli su nalaz i mišljenje tima vještaka sa Fakulteta u Beranama, odnosno – to su uglavnom Beograđani radili. Oni su se vezali za subjektivne pokazatelje, a ne za zakon. Napravili su sticaj izvršilaca – ne samo da su odgovorna njih trojica, nego traže odgovornost većeg broja lica, po toj operativnoj i komandnoj odgovornosti. Treba biti vrlo oprezan u cijelom slučaju, dva čovjeka su poginula. Mišljenja sam da je sistem ipak funkcionisao“, navodi Pantović.

Kako objašnjava Pantović, naš željeznički sistem je takav da bi, u konkretnoj situaciji, odgovornih moralo biti više od onih koji su osumnjičeni za nesreću u prvom talasu.

„Sistem je pokazao da postoji zauzeće pruge. Kada postoji  određena količina mase na pruzi, to se uvijek pokazuje signalnom lampom. Ona je bila uključena, a lica koja su rukovodila komandnim punktom su isključila lampu kao lažno zauzeće, a da nisu izvršili provjeru. Moj štićenik jeste dao izvještaj, ali samo za onaj dio kojim je on komandovao“, rekao je Pantović.

Podsjetimo, Pantovićev branjenik Veljko Marković, u pritvoru je od 15. novembra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније