Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

31. 07. 2019. 20:50   >>  20:47

INSTITUT ALTERNATIVA

Crnogorske OCD "zbližile" budžet i građane

Uz podršku Instituta alternativa, u prethodnih šest mjeseci uspješno je realizovano devet projekata koji su približili građanima budžetsku stranu nacionalnih i lokalnih javnih politika.

U okviru grant šeme projekta "Money Watch – Civilno društvo, čuvar budžeta", od januara do jula ove godine realizovani su projekti za djelotvorniji nadzor javne potrošnje u šest crnogorskih opština.

"U okviru projektnih aktivnosti, građani su imali priliku da kroz interaktivne forme, poput izložbi, uličnih kampanja i televizijskih emisija, ali i kroz medijske tekstove i publikacije uče o tome kako se puni i prazni državni i lokalni budžet, na šta se troši naš novac, kakvo je stanje u oblasti koncesija, koliko je zadužena naša zemlja i kako ćemo to da vratimo, koliko se novca izdvaja za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, a koliko za inkluziju Roma, koliko košta javno zdravlje i slično", navodi se u saopštenju Institutu alternativa.

Projekte su, kako navode, sprovele organizacije Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore, Društvo profesionalnih novinara Crne Gore, Udruženje mladih sa hendikepom, Institut za pravne studije, Romska organizacija mladih Koračajte sa nama – Phiren Amenca, Natura, Bjelopoljski demokratski centar, NADA i Regionalna razvojna agencija – Ulcinj biznis asocijacija, na teritoriji opština – Podgorica, Bijelo Polje, Berane, Kolašin, Herceg Novi i Ulcinj.

Kroz projekte su, kako su kazali, ojačani kapaciteti preko 80 predstavnika drugih organizacija civilnog društva koji su imali priliku da kroz treninge i interaktivne radionice uče o budžetskoj strani različitih javnih politika, a donosiocima odluka ponuđeno je isto toliko preporuka za unaprijeđenje.

"Institut alternativa je sproveo grant šemu uz finansijsku podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave, vođeni idejom da upravljanje budžetom i javnim finansijama ne smije biti isključiva nadležnost uskog kruga stručnih organizacija i institucija. Praćenje pripreme, usvajanja i upravljanja budžetom mora postati sastavni dio rada svih organizacija koje se zalažu za promjene u javnim politikama ili žele da prate njihovo sprovođenje, kako bi ih kritički ocijenile i predložile preporuke za promjenu", kazali su.

IZ IA podsjećaju da je ukupni grant koji je Institut alternativa izdvojio u ove svrhe iznosio 84.548 eura, a individualna vrijednost projekata kretala se od 9.000 do 11.000 eura.

"Opšti cilj projekta 'Money Watch – Civilno društvo, čuvar budžeta', koji Institut alternative sprovodi u partnerstvu sa Institutom za javne finansije iz Zagreba i NVO Novi horizont iz Ulcinja, je da doprinese smanjenju korupcije kroz djelotvorniji nadzor javne potrošnje", zaključiju iz IA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније