Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

30. 07. 2019. 13:10 >> 13:19

BOGDANOVIĆ OCIJENIO

Nacrt zakona u skladu sa standardima

Nacrt zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama saglasan je sa visokim međunarodnim standardima i dobrim praksama, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović i dodao da Crna Gora pravno baštini i implementira visoke standarde slobode i nezavisnosti medija.


On je danas, na okruglom stolu "Nacrt zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama", rekao da faza pregovora u kojoj se Crna Gora nalazi i izvjesna evropska perspektiva prirodno podrazumjevaju ispunjavanje visokih demokratskih standarda.

"Tom cilju smo iskreno posvećeni, a na listi prioriteta jesu i biće medijske slobode", istakao je Bogdanović. 

Kako je naveo, u ovoj fazi evropskih integracija, a shodno preuzetim obavezama iz pregovaračkih poglavlja, Crna Gora pravno baštini i implementira visoke standarde slobode i nezavisnosti mediija.

Bogdanović je, govoreći o najznačajnijim institutima Nacrta, kazao da je predviđena različita pozicija pružalaca usluga distribucije radijskih i televizijskih programa do krajnih korisnika u odnosu na pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga na zahtjev, što je postojećim zakonom izjednačavano.

Kako je naveo, definisana su prava i obaveze pružalaca usluga platformi za dijeljenje video sadržaja, odnosno sistem regulacije i nadzora nad njihovim radom.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Herman Špic kazao je da Unija pridaje veliki značaj pitanju usklađenosti nacionalnog zakonodavstva evropskim i međunarodnim standardima.

On je rekao da će Crna Gora, kao zemlja kandidat, morati da uskladi zakonske propise sa nedavno revidiranim tekstom Direktive o audiovizuelnim medijskim uslugama.

“Poput bilo kojeg drugog zakona, zakoni koji se odnose na medijski sektor, moraju da se pripremaju na dobro koordinisani način, imajuću u vidu usklađivanje sa tekovinama EU i međunarodne standarde”, istakao je Špic.

Ekspert Savjeta Evrope Žoan Barata kazao je da je očegledan napredak u Nacrtu zakona.

“Tekst Nacrta zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama vrlo je usklađen i sličan drugim zakonima koji važe u državama članicama EU”, naveo je on.

Barata smatra da je u izdavanju licenci postignuto značajno unaprjeđenje i da je izdavanje licenci limitirano samo na emitovanje.

Govoreći o izboru članovima regulatornog tijela, odnosno Savjeta AEM, on je naveo da ne vidi uslov kvalifikovane većine u parlamentu što je, smatra on, protiv međunarodnih standarda. 

“Možda griješim, ili u engleskoj verziji Nacrta zakona o audiovizuelnim uslugama nije dovoljno objašnjeno, ali ne vidim uslov kvalifikovane većine u parlamentu”, dodao je Barata.

Ekspertkinja predstavnika OEBS-a za slobodu medija Sandra Bašić Hrvatin kazala je da je u Nacrtu zakona dobro uređen dio oko nadležnosti AEM-a.

“Veoma mi je drago što je obrisana ta nerazumna odredba da se kolektivno može raspustiti cijeli Savjet Agencije”, istakla je ona.

Bašić Hrvatin ocijenila je potitivnim to što prilikom odabira kanidata za Savjet AEM-a Skupština mora dati objašnjenje i mora postojati sudska zažtita koja je temljni element pravne države. 

To, kako je navela, znači da se oni kandidati koji nijesu bili izabrani mogu žaliti na tu odluku.

“Tačno su određene nadležnosti Agencije i svaka od njih unijeta je u zakon. U prošlosti je bilo nekih elementa njihovog djelovanja koji nijesu bili tačno pokriveni zakonom. Mislim da je to sada uređeno”, kazala je Bašić Hrvatin.

Ona je navela da je skeptična po pitanju potrebe apsolutne većine u parlamentu pri izboru članova Savjeta AEM-a. 

“To može dovesti do blokade cijelog procesa, ali to je politička odluka koju treba da donese crnogorski parlament i oko toga nemam mnogo komentara”, rekla je Bašić Hrvatin.

Ona je dodala da svi zakoni u medijskom sektoru moraju da budu usklađeni.

Bašić Hrvatin je, govoreći o položaju lokalnih javnih emitera, navela da je Crna Gora jedna od rijetkih država koja ima uređeni sistem sa lokalnim javnim servisima. 

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije kazala je da očekuje da će svi, tokom javne rasprave, dati konstruktivne predloge, sa obzirom na to da je u pitanju ključan zakon i vrlo važan akt za Crnu Goru.

Ona je dodala da su eksperti dali veoma vrijedne kmentare na nacrt zakona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније