Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

31. 07. 2019. 12:04 >> 15:13

OBUKA ZA NOVINARE

Jačanje digitalnih vještina Portala RTCG

Misija OEBS-a u Crnoj Gori organizuje petodnevni seminar na temu "Jačanje digitalnih vještina novinara Portala RTCG". Generalni direktor Javnog servisa Božidar Šundić kazao je da je od izuzetnog značaja svaka pomoć koju pruža EU i misija OEBS-a, dodajući da je, za rast posjeta portalu, jednako važno i stalno usavršavanje zaposlenih.

 

Naime, u pitanju je interni trening za zaposlene u Portalu RTCG sa ekspertom i bivšim urednikom redakcije za monitoring u BBC-ju Stivenom Hermanom.

“Izuzetno se radujemo ovom projektu i što ćemo uraduti nešto dobro za građane Crne Gore: konačno, građani će dobiti dobru sliku i ton”, kazao je Šundić.

Nada se, kako je rekao, da će ovo biti dobar projekat, jer obuka za moderno novinarstvo je nešto što nedostaje Javnom servisu.

"Ova obuka će nam pomoći da definišemo aktivnosti koje treba da sprovedemo kako bismo spremno dočekali izazove budućnosti, kako u kadrovskom, tako i u tehničkom pogledu", rekao je Šundić.

Rukovodstvo bi, kako kaže Šundić, željelo da to bude bolje brže, kvalitetnije, nezavisno i da prava informacija dođe do svakog građanina Crne Gore.

"Realna okolnost je da je starosna struktura novinarskog kadra problematična. Novinari sa višegodišnjim radnim iskustvom, teže se prilagođavaju modernim načinima rada i novim tehnologijama. Zato nam je obaveza da obnavljamo kadar sa mladim, školovanim profesiobnalnim novinarima koji će se uključiti u sistem koji traži Evropa", rekao je Šundić.

Šundić kaže da će ubuduće mnogo uraditi da kadar obuče, te da je tu pomoć Javnom servisu neophodna.

"Želio bih da kroz ovu obuku i kroz ovu analizu portala dobijemo zadatke šta treba da radimo u budućnosti sa portalom, kako u kadrovskom, tako i u tehničkom smislu", poručio je Šundić.

Stiven Herrman je, sa druge strane, rekao da digitalna transformacija u vijestima, kao i u mnogim drugim oblastima života, nosi brojne izazove koji mogu biti zaista teški, ali, takođe, uzbudljivi i koji pružaju puno mogućnosti.

“Istražićemo kombinaciju praktičnih vještina, know-how tehnologije i pokrenućemo širu diskusiju sa timom o tome kako da organizaciju učinimo efikasnijom u cjelini. U tom duhu odradiću niz sesija koje će uključivati novinare i saslušati njihove ideje, jer oni znaju ovu organizaciju i publiku“, rekao je Herrman.

Menadžer medijskog programa u Misiji OEBS-a u Daniel Blank kazao je da novi internetski alati i platforme konstantno stvaraju.

“Mnogi od njih su korisni za novinare. Međutim, često nije toliko očigledno znati kako ih smisleno iskoristiti. Digitalne vještine ne znače samo razumijevanje tehnološke strane, već je još važnije razumjeti novinarsku interakciju sa publikom, čija priroda se konstantno mijenja“, rekao je Blank.

Cilj seminara, organizovanog za novinare portala, jeste da se unaprijede stručne vještine novinara i kvalitet izvještavanja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније