Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

28. 07. 2019. 13:28   >>  13:24

VUJOVIĆ

Neophodno jedinstveno samoregulatorno tijelo

Formiranje jedinstvenog samoregulatornog tijela u Crnoj Gori je apsolutno moguće, ocijenio je izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju (MSS), Ranko Vujović, dodajući da je druga stvar da li je sada realan trenutak da se to desi.

Prema riječima Vujovića, da bi se Kodeks novinara na ujednačen način implementirao i da bi se na jedinstven način tumačile određene granične situacije u medijima, neophodno je da u Crnoj Gori postoji jedinstveno samoregulatorno tijelo.

„Bez jedinstvenog tijela nije moguće u potpunosti razvijati profesionalne standarde u medijima, niti je moguće razvijati etiku u medijima“, kazao je Vujović agenciji MINA.

Kako je naveo, preko jedinstvenog tijela se mogu implementirati ujednačeni profesionalni standardi, a Kodeks se može razumijevati na jedinstven način.

On smatra da više različitih samoregulatornih modela neće unaprijediti profesionalizam u medijima.

Vujović je podsjetio da u Evropi dominira model samoregulacije kroz jedinstveno tijelo, a najčešće sva ta tijela koriste jedan naziv i zovu se savjeti za štampu.

Rijetka je, kako je naveo, samoregulacija kroz medijske ombudsmane, i ona se srijeće u par dnevnih novina u Velikoj Britaniji.

Na pitanje da li smatrate da je moguće formiranje takvog tijela, čije bi preporuke uvažavali svi mediji, ako se ima u vidu polarizovana medijska scena u Crnoj Gori, on je rekao da je to apsolutno moguće.

„Druga je stvar da li je sada realan trenutak da se to desi“, dodao je Vujović.

Crnoj Gori je, smatra on, generalno, na nivou cijelog društva potreban minimalan konsenzus oko pravca u kom država treba da se razvija i načina kako da se to uradi.

„Trenutno se suočavamo sa ekstremno suprotnim stavovima, i to nije dobro ni za jedno društvo i državu. Dio tog konsenzusa bi morao biti i onaj o odgovornom novinarstvu“, istakao je Vujović.

Kako je naveo, bez odgovornog novinarstva ne mogu se razvijati demokratska procesi u Crnoj Gori.

Vujović je upozorio da propagandno novinarstvo može da donese neku kratkoročnu dobit nekom pojedincu ili grupi, ali na duže staze od takvog novinarstva društvo ima samo štetu.

Upitan da li smatra da se crnogorski mediji dovoljno pridržavaju Kodeksa novinara, i gdje uočava najčešća kršenja, on je kazao da nije rađeno istraživanje koje bi moglo egzaktno da utvrdi u brojkama stepen poštovanja Kodeksa.

„Međutim, sama činjenica da se jako puno govori o tome kao problemu i da Evropska komisija u svojim izvještajima redovno ukazuje na nepoštovanje profesionalnih standarda, ukazuje da se radi o jednom od najvećih problema u našim medijima“, naveo je Vujović.

On je kazao da je neprofesionalno i neetično izvještavanje dominantan problem, i još nije pronađen pravi odgovor na njega.

Najčešće se, kako je naveo, objavljuju necjelovite informacije koje sadrže samo stav jedne strane o događaju koji je tema teksta, ili se čitav tekst oslanja na samo jedan izvor informacija.

Prema riječima Vujovića, miješanje komentara i informacija je takođe često i predstavlja jedan od najčešćih načina spinovanja informacija.

To je, smatra on, posebno bitno kršenje za medije koji se bave političkom propagandom, i koji kršenjem tog načela svoje čitaoce i gledaoce instruiraju kako da čitaju ili vide određene događaje i pojave u društvu.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније