Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

25. 07. 2019. 18:32 >> 18:31

JAVNO DJELOVANJE

Odgovornost nije samo stvar prava

Crnogorsko društvo biće odgovorno kada u Crnoj Gori bude vladalo pravo, poručeno je na okruglom stolu Vrijednosti za budućnost – Imamo li odgovornost u javnom djelovanju.

Na okruglom stolu ocijenjeno je da odgovornost nije samo stvar prava, već etički osjećaj za zajednicu.

“Crna Gora već 30 godina živi bez te komponente”, smatraju učesnici okruglog stola koji je održan u okviru projekta „Društveni dijalog – Zajedno do rješenja!“ u organizaciji CIN-a, Saveza građana CIVIS, Građanskog pokreta URA i Centra za građanske slobode (CEGAS).

Predsjednica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Milka Tadić Mijović kazala je da je na sceni pobjeda nasilja moćnih nad pravom.

“Najsvježiji primjer je slučaj Vesne Medenice i njeno neustavno biranje za predsjednicu Vrhovnog suda po treći put. Institucije su prazne ljušture u kojima sjede poslušni, a dužnost svih je da se okupimo oko jednog cilja – promjena“, rekla je ona.

Tadić Mijović je poručila da će crnogorsko društvo biti odgovorno kada Crna Gora bude zemlja u kojoj vlada pravo.

„Čini se da zemlja u tom pogledu samo pada dublje”, ocijenila je ona.

Lider URA-e Dritan Abazović kazao je da je glavna stvar za pitanje odgovornosti osjećaj slobode, a da u Crnoj Gori nema odgovornosti zato što nema dovoljno slobode.

„Odgovornost je nešto što nedostaje naročito u pogledu javnog djelovanja i mi živimo bez krivične, političke, moralne, a kamoli metafizičke odgovornosti u Crnoj Gori. Koverta, Limenka, Solana, mnoge privatizacije, petlja autoput, Ramada, Ćehotina, narkotici u školskom brodu Jadran, Tara“, naveo je on.

Abazović je pitao da li je neko zbog tih afera snosio posljedice i podnio ostavku.

“Građani su izašli na ulice zbog „Koverte“ i oni su ispunili svoju odgovornost. Da li je Slavoljub Stijepović podnio ostavku? Da li ministar unutrašnjih poslova podnio ostavku zbog „Limenke““, pitao je Abazović.

Predsjednik Saveza građana CIVIS Srđan Pavićević kazao je da je došlo vrijeme da se izađe iz osjećaja komfora i da se otvore teme koje su nerasvijetljene i “stoje negdje u budžacima”.

„Krajnje je licemjerno smatrati da je ovo što nam se dešava rezultat jedne strane, već se dešava i zbog druge. U ovom momentu zadatak javnosti je da se reaguje, posebno intelektualaca”, rekao je on.

Književnik Balša Brković kazao je da je na sceni krivotvorenje sistema vrijednosti, jer je u Crnoj Gori on samo deklarativno evropski, demokratski i liberalan.

“Lažno predstavljanje vladajuće elite jednom sistemu vrijednosti pravi problem crnogorskom društvu, odnosno onima koji istinski zastupaju prave vrijednosti. Tu ne možete kriviti ni jednog prosječnog građanina koji se ne snalazi u tom lavirintu falsifikata u koji se pretvorila naša javna scena”, rekao je on.

Izvršni direktor Media centra Goran Đurović poručio je da Crnoj Gori treba društveni konsenzus oko vrijednosti na kojima treba temeljiti razvoj Crne Gore i da su one navedene i u Ustavu.

“Vrijednosti se moraju primjenjivati kumulativno, a to se ne dešava u Crnoj Gori i to možete da vidite na svakodnevnim primjerima. Ovdje vlast decenijama stavlja akcenat na jednu značajnu vrijednost crnogorskog društva – antifašizam. Ne živimo ni vladavinu prava, ni socijalnu pravdu, a to su sve ustavne odredbe”, kazao je on.

Publicista Ranko Vuković naveo je da ne postoji podjela intelektualaca na studente, mlade, stare, već postoji samo intelektualac.

“Svi ti pridjevi koji se dodaju idu uz intelektualca da bi se obesmislilo pojam njegovog poziva u društvu. Istinske intelektualce u Crnoj Gori ova vlast naziva neostavrenim ljudima, jer je po njihovom mjerilu neostvaren onaj čovjek koji je nezavisan, koji misli i promišlja”, rekao je on.

Predsjednik Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević kazao je da je uzrok problema vrijednosti u crnogorskom društvu to što mnoge stvari nemaju filter, sistem kontrole, ili je on samo isfingiran i deklarativan.

“Bez te kontrole struke, intelektualaca, Univerziteta, vladajuća partija može nametati teme, podjele, a da niko sa strane ne stane u odbranu istine i razuma”, rekao je on.

Predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović kazao je da odgovornost na sprovođenju osnovnih načela vrijednosti proklamovanih u osnovnom pravnom aktu imaju nosioci javnih ovlašćenja.

“Trenutno politička elita je zarobila državu, a najveći problem su nezavisni mediji, građanske zajednice, intelektualni pojedinci, Univerzitet. Da bi oslobodili osnovne vrijednosti treba osloboditi društva, a Crna Gora danas nema osviješćeno građansko društvo”, naveo je Radulović.

General u penziji i analitičar geopolitike Blagoje Grahovac kazao je da se nijedna partija u regionu ne bavi moralnim i radnim likom svojih članova, što je dovelo do toga da su partije postale deponije nemorala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније