Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

25. 07. 2019. 10:36   >>  10:39

LUNDINA NURKOVIĆU

Mreža puteva u CG sve bolja

Mreža puteva u Crnoj Gori iz godine u godinu sve je bolja, ocijenio je ambasadorom Kraljevine Švedske Jan Lundina i dodao da će izgradnja prioritene dionice Smokovac – Uvač – Mateševo autoputa Bar – Boljare crnogorskoj privredi i turizmu dati poseban podstrek za razvoj.

Lundina se danas sastao sa ministrom saobraćaja Osmanom Nurkovićem.

"Ambasador Lundina je istakao da često boravi u Crnoj Gori, da je upoznat sa aktivnostima koje Vlada i resorno Ministarstvo sprovode na modernizaciji nacionalne mreže puteva i da je situacije iz godine u godinu sve bolja, kao i da su rezultati rada očigledni", navodi se u saopštenju.

Kao projkete koji su u mnogome doprinijeli da kvalitet i sigurnost putovanja budu na višem nivou Lundina je istakao rekonstrukciju putnog pravca Podgorica – Cetinje –Budva, zaobilaznicu Golubovci, bulevar Budva – Bečići.

"U tom kontekstu Ambasador Lundina je izrazio interesovanje za dinamiku izgradnje projekta prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo autoputa Bar – Boljare, pozdravljajući realizaciju ovako kapitalnih projekata, koji će crnogorskoj privredi i turizmu dati poseban podstrek za razvoj", navodi se u saopštenju.

Lundina je pozvao Nurkovića na jednu od ajvećih međunarodnih konferencija koju Švedska planira da organizuje početkom naredne godine.

"Ova konferencija biće posvećena saobraćaju i putnoj infrastrukturi sa akcentom na bezbjednost u saobraćaju, dodajući da se očekuje oko 1000 učesnika iz raznih sfera", naglasio je Lundina. 

On je informisao Nurkovića o sredstvima koja švedska administracija ulaže u razvoj saobraćajne infrastrukture, ali i o rezultatima u oblasti smanjenja saobraćajnih nezgoda sa tragičnim posljedicama.

Nurković je zahvalio na pozivu i u načelu prihvatio poziv za učešće na konferenciji, posebno imajući u vidu činjenicu da Vlada Crne Gore i Ministarstvo saobraćaja u kontinuitetu ulažu značajna sredstva sa ciljem podizanja kvaliteta postojećih crnogorskih saobraćajnica, ali i izgradnji novih putnih pravaca i moderne saobraćajane infrastrukture.

"Ministar je informisao ambasadora o planovima za naredni period koji uključuju dalju rekonstrukcija magistralnih i regionalnih puteva, ali i razvojne projekte kao što je nastavak realizacije projekta autoput Bar – Boljare, konkretno aktivnostima na narednoj dionici Mateševo – Andrijevica, zaobilaznica Budva, most Verige", navodi se u saopštenju.

On je naglasi da su to ogromni projekti, koji zahtijevaju i složenu projektnu i tehničku dokumentaciju. Pojedini su, kako je kazao, u tom smislu spremni za realizaciju, a za određene se dodaje, radi na izradi dokumentacije.

"Govorimo o razvojnim projektima, koji će mijenjati saobraćajne tokove, rasteriti postojeću mrežu puteva, dati podršku razvoju privrednih aktivnosti, povećati bezbjednost na našim saobraćajnicama i podići kvalitet putovanja kako crnogorskim građanima, tako i velikom broju turista", kazao je Nurković.

Nurković i Lundina razgovarali su i o ostalim vidovima transporta, o projektima koje crnogorska administracija realizuje u oblasti željezničkog saobraćaja, ali i o planovima za dalji razvoj vazdušnih luka u Crnoj Gori. Sagovornici su razmijenili mišljenja i o kapacitetima aerodroma.

"Saglasili su se da ovaj vid transporta na globalnom, ali i nacionalnom nivou bilježi konstantan porast i da se u tom smjeru moraju razvijati i naši kapaciteti", navodi se u saopštenju.

Lundina je istakao da se model koncesije u dijelu saobraćajne infrastrukture odavno primjenjuje u Švedskoj i da se pokazao kao dobar i uspješan. Kao primjer naveo je metro u Štokholmu koji funkcioniše po ovom modelu.

"Ministar Nurković je izrazio interesovanje da se razmotri usaglašavanje određenih sporazuma o saradnji između dvije države i to u oblasti pomorstva, vazdušnog i drumskog saobraćaja i ambasador će u tom smislu preduzeti dalje aktivnosti", kazali su iz Ministarstva.

Na kraju sastanka, kako navode iz Ministarstva, sagovornicu su iznijeli zajednički stav da Crna Gora kao prirodno vrlo bogata i lijepa zemlja zaslužuje da se ovakav ubrzani razvoj i izgradnja moderne saobraćajne infrastrukture nastavi i u budućem periodu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније