Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

25. 07. 2019. 10:12 >> 10:55
8

VELJOVIĆ

Za godinu 14 ubistava, rasvijetljeno 13

U proteklih godinu dana u Crnoj Gori počinjeno je 14 ubistava, a rasvijetljeno 13, saopštio je direktor Uprave policije Veselin Veljović na konferenciji za medije. Među rasvijetljenim ubistvima su i tri iz prethodnog perioda, pojasnio je Veljović.

Veljović je ocijenio je da je policija u proteklih godinu, od njegovog imenovanja, u periodu punom izazova postigla rezultate koji zavrjeđuju pažnju i poštovanje, ali je dodao da u narednom periodu očekuje da policija bude još efikasnija.

Procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu u proteklih godinu je veoma visok i iznosi 73 odsto, kazao je Veljović, što je kako dodaje, značajan rezultat.

"Od jula prošle do jula ove godine je počinjeno 14 ubistava a rasvijetljeno je 13, i to 10 koja su izvršena u ovom periodu i još tri iz prethodnog perioda. Pravovremenim, preventivnim i proaktivnim aktivnostima službenika Uprave policije, tokom ovog perioda spriječeno je izvršenje 11 teških krivičnih djela protiv života i tijela", naveo je Veljović.

Za godinu na putevima život je izgubila 51 osoba

"Važno je napomenuti da je rad saobraćajne policije značajno doprinio smanjenju broja smrtno stradalih lica u proteklih deset godina, što u procentima iznosi 50% manje smrtno stradalih lica", naveo je Veljović.

U istom periodu pronađeno je i oduzeto oko 2, 9 tona opojnih droga.

"Policijski službenici su u ovom periodu oduzeli 891 komad oružja od čega 485 komada vatrenog oružja, kao i značajnu količinu municije, eksploziva i minsko – eksplozivnih sredstava", rekao je Veljović.

Kada je riječ o pranju novca iznijet je podatak da je realizacijom kriminalističkog istraživanja Policije i Specijalnog državnog tužilaštva procesuirano 70 fizičkih i 95 pravnih lica, zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela pranje novca u produženom trajanju. Ovim krivičnim djelom otkriveno je pranje novca u iznosu od 550 miliona eura.

„Procesuirano je više desetina lica zbog utaja poreza i doprinosa, kojim je pričinjena materijalna šteta po Budžet Crne Gore u iznosu od preko milion eura“, rekao je Veljović.

Istaknut je značaj zajedničkog djelovanja Uprave policije i drugi nadležnih organa.

"Policija u ovom momentu provjerava poslovanje 14 privrednih subjekata čiji su vlasnici ili osnivači bezbjednosno interesantna lica, a jedan broj takvih akcija je već realizovan i rezultirao je podnošenjem krivičnih prijava“, rekao je Veljović.

Direktor Uprave policije je kazao da službenici Uprave policije vrše provjere oko 1.000 privrednih subjekata, radi procjene zakonitosti postupka likvidacije, kao i oko 30 zajedničkih kontrola sa Poreskom upravom, Upravom carina i Upravom za inspekcijske poslove.

Prijavite i najmanji oblik korupcije

Rekao je da je policija odlučna u borbi protiv korupcije i da u tome nema i ne smije biti selekcije te da će policija krivično procesuirati svako lice za koje bude postojala sumnja da je počinilo koruptivno krivično djelo.

„Pozivam građane da prijave i najmanji oblik korupcije jer ne postoji osoba, bilo u javnom ili privatnom sektoru, koja vam smije ili može tražiti novac ili uslugu za ono za što je već plaćena. Ohrabrujem građane da prijave zloupotrebe i nezakonito ponašanje“, rekao je Veljović.

Direktor Uprave policije je kazao da će policija i dalje odlučno i profesionalno štititi predstavnike medija i njihovu imovinu.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније