Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

24. 07. 2019. 07:13   >>  07:13 7

STRATEGIJA RAZVOJA

U fokusu UCG i crnogorski identitet

Univerzitet Crne Gore (UCG) sljedeće godine će da uvede nove ili da reformiše postojeće predmete u okviru kojih će se izučavati pitanja od značaja za crnogorski identitet, saznaje Pobjeda.

Ova visokoškolska ustanova to je predvidjela nedavno usvojenom Strategijom razvoja Univerziteta Crne Gore za period od 2019. do 2024. godine, a nezvanični sagovornik Pobjede kazao je da će to, najvjerovatnije, biti učinjeno već naredne godine.

"Ideja je da uvedemo nove ili makar modifikujemo postojeće predmete koji se bave identitetom", kazao je sagovornik lista.

U dokumentu koji je nedavno usvojio Upravni odbor UCG precizirano je da će to biti pokazatelj podsticanju izučavanja, promovisanja i kritičke analize pitanja od značaja za nacionalni identitet.

Pojašnjeno je da se ta zamisao, između ostalog, planira realizovati i kroz godišnje organizovanje najmanje jednog naučnog skupa/okruglog stola koji se odnosi na izučavanje kulturno- istorijskog nasljeđa i crnogorskog identiteta.

U planu je i da godišnje najmanje jedan prijavljen projekat Univerziteta i javnih institucija bude usmjeren na promociju i očuvanje nacionalnog identiteta i nasljeđa. Odgovorni za realizaciju svih ovih mjera, kako je navedeno u Strategiji, su rektorski kolegijum, organizacione jedinice, ministarstva kulture, prosvjete i Akademija nauka i umjetnosti.

Resursi su UCG, međunarodni i nacionalni projekti.

Univerzitet planira, u sklopu podrške kulturnom i društvenom razvoju, da radi i na podsticanju izučavanja i promovisanja njegovanja kulture različitosti i tolerancije, kao autentičnih vrijednosti crnogorskog društva. Podsticaće, kako dodaju, i izučavanje i promovisanje održivog razvoja crnogorskog društva i države.

Ovom strategijom predviđeno je, između ostalog, i da se popuni nastavni proces sopstvenim kadrom u obimu od najmanje 85 odsto, te da se poveća broj saradnika u nastavi/istraživanju za najmanje 25 odsto.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније