Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

23. 07. 2019. 19:29   >>  19:24

U BUDVI

Zabavite se reciklirajući u Interaktivnom centru

Reciklaža nije samo korisna navika za prirodu, već može biti i veoma zabavna aktivnost, ako se ovog ljeta nalazite u Budvi. U parku Stefan Mitrov Ljubiša smješten je Interaktivni centar, koji funkcioniše u sklopu ekološke inicijative Budva Zero Waste City, uz brojne edukativne sadržaje namijenjene primarno najmlađima. Interaktivni centar nedavno je dobio i Solagro uređaje, koji reciklažu čine izuzetno zabavnom, poručili su iz NVO Eko centar Budva.

Postavljena je jedinstvena presa za reciklažu, koja u 30 sekundi objašnjava korisniku kako može reciklirati plastične flaše i za svaku reciklažu dobiti poseban kod. Ovaj kod se u mobilnoj aplikaciji mijenja za bodove, uz koje korisnici dobijaju nagrade.

"Pametnom presom omogućili smo lako presovanje ambalaže, koje zapreminu ubačenog otpada smanjuje za čak 90 odsto. Dodatno, povezivanjem na posebno razvijenu aplikaciju korisnike možemo da nagradimo za reciklažu kao dobru naviku. Inicijator projekta, kompanija Coca-Cola, obezbijedila je super nagrade, koje će sigurno dodatno motivisati naše sugrađane i turiste da recikliraju", objasnila je Magdalena Miljanić iz NVO Eko centar Budva.

U Interaktivnom centru možete besplatno igrati i stoni fudbal, jer se igra "otključava" tako što donesete 5 plastičnih flaša. Pored ove, dostupna je i igra Connect 4, u kojoj je cilj spojiti horizontalno, vertikalno ili dijagonalno iste flaše i tako ih reciklirati, ali i pobijediti svog suparnika.

"Obogatili smo sadržaj u Interaktivnom centru, a sve ostaje u službi ekologije i edukacije. Zato pozivam sugrađane da dođu i isprobaju naše nove sadržaje, a pri tom i nauče nešto novo o reciklaži i doprinesu smanjenju otpada u Budvi", kazala je Miljanić.

Pored novih sadržaja, za najmlađe će do kraja mjeseca biti upriličena još tri događaja. Sve informacije o projektu i najave dešavanja dostupni su na Facebook i Instagram nalozima Budva Zero Waste City.

Interaktivni centar otvoren je svakog dana od 10 do 22 sata.

Projekat "Budva Zero Waste City" nadogradnja je brojnih dosadašnjih aktivnosti Coca-Cola Sistema u Crnoj Gori, odnosno prošlogodišnje kampanje "Uhvati čist talas" u okviru koje će se i ovog ljeta sakupljati plastika i limenke na plažnim barovima u Budvi.

U okviru projekta JP Komunalno Budva, donirano je 30 kanti za odlaganje plastike, a u narednom periodu Budva će dobiti i "pametne klupe".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније