Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

23. 07. 2019. 09:55 >> 09:54

EKONOMIČNO I EKOLOŠKO

Električnih trotineta sve više, u zakonu još nijesu prepoznati

Električni trotineti sve su vidljiviji na našim trotoarima, biciklističkim stazama, ali i na ulicama. I pored toga, u zakonu još nema mjesta za ovu vrstu prevoznog sredstva, ali to ne znači da su van pravnog sistema Crne Gore, tvrde u MUP-u.

San svakog vozača u gradu je da nema saobraćajnih gužvi, da se lako parkira, te da smanji potrošnju goriva. Onima kojima je teško da okreću pedale, a i dalje sanjaju te snove, ukazalo se rješenje u vidu električnog trotineta.

Podgoričanin Velimir Vlahović već godinu i po koristi električni trotinet kao prevozno sredstvo.

"Došao sam na ideju tako što sam dugo razmišljao o nekoj alternativi. Mislim da je sjajan. Ovo je jedna lijepa igračka, ekonomična i sa njime manje zagađujemo okolinu i pravimo manje gužve u saobraćaju", kaže Velimir.

I pored očigledno dobrih strana, stručnjaci kao loše vide to što električni trotineti mogu da razviju i do 35 kilometara na sat.

"Takve brzine mogu da izazovu teže posljedice. Nema neku dobru stabilnost", napominje vještak mašinske i saobraćajne struke Goran Čarapić.

Iako kod nas nijesu zabilježene nezgode u kojima su učestvovali vozači električnih trotineta, u svijetu je zabilježeno nekoliko udesa sa težim posljedicama.

Čak i kada bi došlo do nezgode u Crnoj Gori, tvrde iz MUP-a, primjenjivao bi se dio zakona koji se ustvari odnosi na drugo motorno vozilo.

"Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima, u čl 7 stav 1, ova vrsta prevoza se jedino može tretirati kao 'moped' - motorno vozilo sa dva točka čija najveća konstruktivna brzina, bez obzira na način prenosa, ne prelazi 45 km/h. Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, ovo pitanje nije tretirano na bilo koji drugi, poseban način", pojašnjavaju u MUP-u.

Čarapić smatra, ipak, da je neophodno zakonski prepoznati električne trotinete i predlaže konkretne poteze.

"Oni bi morali koristiti isključivo biciklističke staze. Treba da imaju adekvatne kočnice, svjetlosnu signalizaciju. Nikako ne bih dozvolio korišćenje u javnom saobraćaju", ističe čarapić.

velimir, kako kaže, izbjegava javni saobraćaj kada je na trotinetu, što je nekada, priznaje, teško.

"Trudim se da budu trotoari i biciklističke staze, jer je bezbjednost na prvom mjestu", kazao je Vlahović.

Cijena električnih trotineta se kreće od oko 450 eura, pa na dalje. Uz jedno višečasovno punjenje, najčešće, može da se pređe 40 kilometara.

Nemanja Živaljević, TVCG

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније