Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 07. 2019. 16:58 >> 16:59

BOLJA EFIKASNOST

CG, Italija i Albanija planiraju manju potrošnju energije

Objekti stare gradnje troše skoro 50 odsto struje u svijetu i najveći su uzrok klimatskih promjena, pokazalo je istraživanje. Korištenjem obnovljivih izvora energije taj problem je moguce ublažiti. Crna Gora kroz projekat “Regionalna energetska efikasnost”, koji sprovodi sa Albanijom i Italijom, treba da utvrdi kakvo je stanje energetske efikasnosti u postojećim objektima i napravi model za buduća projektovanja, čija če potrošnja energije biti svedena na minimum.

Skoro 40 procenata emisije gasova, dolazi iz objekata stare gradnje, što utice na klimatske promjene. Kao odgovor na to, države traže najbolji model za izgradnju objekata sa niskom, odnosno nultom energijom ,a Crna Gora ,Albanija i Italija, kao geografski slične, sprovode projekat regionalne energetske efikasnosti.

"Naš cilj kroz ovaj projekat jeste da napravimo jednu sliku kakvo je stanje sa energetskom efikasnoscu postojecih objekata takodje da razvijamo nase znanje u smislui projektovanja novih objekata po pitanju energetske efikasnosti, a takodje i kod projektovanja objekata koji bi trosili energiju odnosno ziro -energy design", kazao je za TVCG Ratko Mitrović s Arhitektonskog fakulteta.

Koristi od takvog načina gradnje višestruke su, ali nijesu odmah vidljive, objašnjavaju strucnjaci .Inteligentne fasade i solarni paneli investicija su koja se isplati za oko pet godina.

"Crna Gora i Italija imaju dosta sunčanih dana i to treba da iskoritimo kao izvor energije. Ako, na primjer, postavite panele na krov vaši računi za struju će biti manji za 50 odsto, a zivjećete u zdravijem ambijentu", rekao je predsjednik italijanske Mreže za energetsku efikasnost Frančesko Lamakia.

Dobra vijest je i što su solarni paneli trenutno duplo jeftiniji nego prije dvije godine. No, da bi se uspješno primijenio model energetske efikasnosti potrebo je edukovati sve slojeve društva- od strucnjaka, investitora, do građana koji su krajnji korisnici.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније