Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

20. 07. 2019. 10:13 >> 10:19

NAGRAĐENE KOLEGE

Nagrada prilika da se neko sjeti i novinara

Nagrada novinarima za najbolje priče o procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) podstrek su i prilika da se neko sjeti i novinara, koji su često meta kritika, poruka je novinarke Portala RTCG Maje Lalić Burzanović.

Lalić Burzanović i novinari TV Prva i TVCG, Jelena Gardović i Borislav Višnjić, jedni su od dobitnika nagrade za najbolju televizijsku priču o procesu pristupanja Crne Gore EU.

Borislav Višnjić, koji je se bavio projektom Erasmus, kazao je da svi moramo više pažnje obratiti ne samo na uspješne projekte, već i na procese unutar EU.

"Jer vidimo da, iako je EU savez članica razvijenih, oni su po mnogim stavovima razjedinjeni. Imate Italiju i Mađarsku koji jako podržavaju nas da postanemo članica EU, dok imate ove zemlje koje se više pitaju, a koje su rezervisane, poput Njemačke i Francuskle. Moramo podstaći Brisel da oživi proces proširenja, jer istraživanja pokazuju da podrška pada, što je i normalno kako integracije duže traju", rekao je Višnjić.

On je kazao i da bi volio da uradi priču kako EU parlamentarci vide proces proširenja i kako vide budućnost Unije, budući da poslije Bregzita više ništa nije isto.

Govoreći o priči za koju je nagrađen, Višnjić kaže da mu je cilj bio da pronađe jednog od osnivača projekta, u čemu je i uspio.

"I da popričamo o tome koliko je bilo teško pogurati taj projekat, što iz današnje vizure djeluje nemoguće. U priči je i jedan naš mladi ljekar, koji se nakon projekta vratio u Crnu Goru. Imamo, dakle, i onih koji se vraćaju", kazao je on.

Priča Maje Lalić Burzanović nastavak je, kako je rekla, priče kolege Borislava Višnjića.

"Htjela sam da pokažem da li osoba koja prođe kroz Erasmus može lakše da nađe posao u Crnoj Gori ili u inostranstvu. Mi imamo oko 4.500 nezaposlenih visokoškolaca, i više diploma nije garant da ćete se lako zaposliti. Ovaj program je podstrek za sve studente da se uključe i da pokušaju", rekla je Lalić Burzanović.

Koleginica sa TV Prva Jelena Gardović i ranije je nagrađivana. Prošle godine za priču o Romima, a ove o značaju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda finansiranog iz IPA fondova.

"Znamo kakva je situacija u Briselu, i svi se pitamo šta će biti sa proširenjem, ali imamo neke pozitivne signale. Novac koji dobija Crna Gora se mora iskoristiti, kako bismo bolje živjeli, a šta će biti sa EU to ni oni ne znaju. Mi moramo da unaprijedimo te neke suštinske stvari da živimo bolje i kvalitetnije", poruka je Jelene Gardović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније