Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

18. 07. 2019. 14:36 >> 14:39

SPECIJALISTIČKI PREGLEDI

Novi sistem zakazivanja unaprijediće zdravstvo

Platforma za zakazivanje specijalističkih pregleda na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite doprinijeće boljem ishodu liječenja pacijenta i odgovoriće zahtjevima ljekara u njihovom radu, ocijenjeno je iz Ministarstva zdravlja.

Generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u Ministarstvu, Vesna Miranović, kazala je da je počela primjena projekta, čiji je cilj da medicinske servise učini dostupnim.

„Ono što je potrebno znati jeste da smo prije formiranja Platforme napravili analizu stanja gdje smo vidjeli koje su slabosti u sprovođenju sistema elektronskog zakazivanja“, navela je Miranović na konferenciji za medije.

Kako je kazala, analizom su uvidjeli da nedostaju termini za specijalističke preglede.

„Analiza se odnosila i na to koliko zapravo specijalisti rade na sekundarnom i tercijarnom nivou i koliko je njihovo opterećenje“, navela je Miranović.

Prema njenim riječima, nakon analize došli su do vitalnih podataka za funkcionisanje zdravstvenog sistema na osnovu koga je napravljen raspored rada za sve ljekare i započet proces pregovora sa ljekarima na sekundarnom i tercijarnom nivou.

„Radilo se na tome da Platforma bude plod konsenzusa između Ministarstva zdravlja i ljekara na drugoj strani“, dodala je Miranović.

Kako je kazala, došli su do dokumenta koji im je omogućio da imaju objedinjenu platformu za elektronsko zakazivanje specijalističkih pregleda.

„I sada imamo dokument koji je od velikog značaja za dalje građenje sistema, i na osnovu kojeg može da se uvidi u kom dijelu nedostaju kadrovi i slično“ rekla je Miranović.

Prema njenim riječima, kada su u pitanju ljekari na primarnom nivou, benefit je taj što neće morati da tragaju za terminima kojih nema.

„Neće više morati da zakazuje preglede za magnetnu rezonancu, zato što će to ubuduće raditi isključivo ljekari Kliničkog Centra Crne Gore“, istakla je Miranović.

Kada nema dostupnih termina, objasnila je Miranović u roku od mjesec u najbližoj bolnici, onda se otvaraju termini za sve ostale bolnice gdje će pacijente moći da šalju po čitavoj državi, što će omogućiti da crnogorski zdravstveni sistem najzad funkcioniše kao jedinstven organizam.

„Ljekari na sekundarnom i tercijarnom nivou moći će da prilikom prvog specijalističkog pregleda kontrolni zakažu kod sebe, a pacijenti će uz sve to imati značajno bolje ishode liječenja“, zaključila je Miranović.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, Sead Čirgić, kazao je da je Fond pružio punu logističku i tehničku podršku u realizaciji projekta „Nova platforma za centralno zakazivanje“ jer, kako je naveo postoji realno očekivanje da će ta platforma riješiti brojne probleme sa kojima su se suočavali osiguranici.

Čirgić je rekao da je svaka novina, pa i ova, sa sobom nosi izvjesne dileme i otpore, zbog toga u prvim danima ovog projekta dolazi do određenih nesnalaženja.

„Međutim, svaki početak je težak I mi čvrsto vjerujemo da će ova platforma dati svoje rezultate“ istakao je Čirgić.

On je dodao da ova Patforma donosi veći kvalitet u sistemu zdravstvene zaštite u smislu poboljšanja usluga osiguranicima na način što će se osloboditi mnogi termini za zakazivanje specijalističkih pregleda.

„Krajnji cilj ovog projekta brža i dostupnija zdravstvena zaštita I povećanje stepena zadovoljstva“, kazao je Čirgić.

Kako je kazao, zdravstveni sistem je živi organizam i Fond zajedno sa Ministarstvom analizira sva dešavanja u zdravstvenom sistemu u cilju unaprjeđenja sistema.

On je objasnio da je projekat u potpunosti zaživio u tehničkom dijelu, ali mogući problemi se mogu desiti u organizacionom sektoru koji se kroz ovaj sistem unaprjeđuje.

Predsjednica udruženja opšte i porodične medicine Marija Stanišić, rekla je da su izabrani ljekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti prvi u sistemu kojima se pacijenti obraćaju i kojima se iznova vraćaju.

„Sa ovom platformom za centralno zakazivanje, pacijentima će nesumnjivo biti bolje, a svakom izabranom ljekaru, u segmentu njegovog posla koji se tiče zakazivanja specijalističkih pregleda, mnogo lakše“, navela je Stanišić.

Kako je kazala, najduži put počinje prvim korakom i ove inovacije zahtijevaće neke izmjene.

„S obzirom da je 16. jul prvi dan korišćenja ove platforme, još uvijek ne postoje impresije pacijenata, ali činjenica je veća dostupnost termina“, istakla je Stanišić.

Prema njenim riječima, elektronsko zakazivanje nije zamišljen projekat koji će se ostvarivati preko leđa izabranih doktora, već se tiče svakog ljekara i u sekundarnom i tercijarnom sektoru.

„Specijalisti će u bolnicama i u Kliničkom centru nakon prvog pregleda moći da zakazuju I dijagnostiku koju su predložili. Nedopustivo je da se pacijenti samo zbog uputa za određene dijagnostičke metode ponovo vraćaju izabranom doktoru, pa specijalisti“, dodala je Stanišić.

Kardiološki pregled, kako je kazala se sada može zakazati u roku od mjesec dana, a ne za šest mjeseci kako se ranije čekalo.

„Ovaj projekat gledam optimistično, jeste teško, ali tako je svuda u regionu, a ne samo u Crnoj Gori, a mi radimo sve da takvo stanje unaprijedimo. Elektronsko zakazivanje mora da postoji, ne možemo se vraćati unazad“, poručila je Stanišić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније