Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

18. 07. 2019. 13:20 >> 20:30
1

VLADA I GLAVNI GRAD U AKCIJI

Na Morači evidentna nelegalna eksploatacija

U donjem toku rijeke Morače evidentna je nelegalna eksploatacija rječnih nanosa. Velike razmjere devastacije upozoravaju i traže hitan odgovor, kazao je ministar poljoprivrede Milutin Simović. Kao poseban problem naveo je nelegalne radove u zoni sanitarne zaštite vodoizvorišta Bolje sestre, sa kojeg se vodom snabdijeva Regionalni vodovod. Sa ciljem sprječavanja nelegalne eksplotacije riječnih nanosa na vodotocima na području opštine Podgorice, prvenstveno u donjem toku Morače, Vlada i Glavni grad krenuće u odlučnu zajedničku akciju kroz koordinirane i partnerske aktivnosti, dogovoreno je na današnjem sastanku.

Akciju je inicirao potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, na sastanku je prikazan i film koji je uradio taj vladin resor a na kome se prikazuje zabrinjavajuće stanje na terenu, evidentna devastacija u donjem dijelu toka Morače, posebno u dijelu toka van onog gdje se izvode regulacioni radovi, i to ne samo u koritu, nego i dijelu pripadajućeg vodnog zemljišta i okolnog poljoprivrednog zemljišta.

"Prema riječima Simovića registrovana je nelegalna eksploatacija i velike razmjere devastacije koje upozoravaju i traže hitan odgovor. Posebno je problem što su registrovani i nelegalni radovi u zoni sanitarne zaštite vodoizvorišta Bolje sestre, sa kojeg se vodom snabdijeva Regionalni vodovod", navodi se u saopštenju.

Simović je, kako se dodaje, poručio da nadležni državni organi u partnerstvu sa organima Glavnog grada treba na terenu da pokažu odlučnost da se izbore sa dugotrajućim problemom nelegalne eksploatacije na ovom području, kao izraz odgovornosti prema životnoj sredini i unutrašnjoj potrebi Crne Gore i njenih građana, ali i spremnosti naše države da napravi odgovorne iskorake u dijelu integracionih i drugih međunarodnih obaveza.


radonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je da će Vlada za rješavanje tog problema u Glavnom gradu imati pouzdanog partnera.

"Jer je Gradska uprava maksimalno posvećena zaštiti životne sredine i zato sprovodimo niz aktivnosti s ciljem da se unaprijedi stanje u toj oblasti, ne samo zbog toga što smo ekološka država, ili zato što smo otvorili Poglavlje 27 u pregovorima sa EU, već i zbog toga što je to naša ljudska obaveza zbog budućih generacija”, istakao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

On je dodao da je Glavni grad dobio niz inicijativa različitih organizacija koji su skretale pažnju na stanje rijeke Morače.

"Na nama je da se potrudimo da saniramo posljedice, a kasnije i vratimo vodotok u prvobtni oblik. Dokaz da nijesmo ovom pitanju posvećeni samo deklarativno je i najvažniji infarstrukturni projekat Grada koji ima za cilj da zaštiti Moraču, Skadarsko jezero i u krajnjem vodoizvorište Bolje Sestre - sistem za prečišćavanje otpadnih voda. Zadovoljni smo što ćemo do kraja 2022. godine imati sistemski riješen problem tretmana otpadnih voda. Osim toga, sa Opštinom Danilovgrad smo nedavno potpisali Deklaraciju o zaštiti rijeke Zete, tako da konkretnim gestovima pokazujemo brigu za životnu sredinu”, zaključio je Vuković.

 

On je naglasio da će gradske službe, u prvom redu pripadnici Komunalne policije i Komunalne inspekcije biti angažovani na terenu, u skladu sa procjenom nadležnog Ministarstva.

Dogovoreno je da se u što skorijem roku definiše model zajedničkih aktivnosti na terenu, kako bi se prvenstveno eliminisali slučajevi nelegalne eksploatacije, a potom sanirao devastirani prostor u vodotocima i na okolnom zemljištu, na bazi stručne podrške.

"Udruženi treba da riješimo ovaj problem. To mora biti biti brza i snažna reakcija. Sve što bude potrebno sa nivoa Vlade i u finansijskom i svakom drugom organizacionom smislu, spremni smo da odmah realizujemo", poručio je Simović.

Učesnici sastanka ocijenili su da i dalje očekuju doprinos građana i civilnog sektora u ovoj zajedničkoj aktivnosti, prije svega u prijavljivanju nelegalnih aktivnosti. Uz već postojeću E-mail adresu za prijavu nelegalne eksploatacije otvorenu kod Uprave za vode prijavieksploataciju@uzv.gov.me, pozvani su svi zainteresovani da prijave mogu uputiti Komunalnoj policiji Glavnog grada putem telefona na broj: 067 002 005.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније