Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

18. 07. 2019. 12:16 >> 12:21

OPŠTINA NIKŠIĆ

Nova oprema za spašavanje iz dubina i sa visina

U cilju unapređenja kapaciteta i spremnosti spasilaca za reagovanje prilikom prirodnih i drugih nepogoda, Fondacija za razvoj sjevera (FORS) Montenego nabavila je novu opremu vrijednu 10 hijada eura za Službu zaštite i spašavanja opštine Nikšić.

Oprema je nabavljena u okviru projekta "Otporne zajednice" koji finansira Ministarstvo unutrašnjih poslova kroz Konkurs za raspodjelu sredstava Fonda za zaštitu i spašavanje za 2018.

"Za nikšićke spasioce nabavljeni su dvodjelno nosilo, spinalna daska sa fiksatorom za glavu i 3 kompleta spasilačke opreme koji se sastoje od šlemova, statičkog užeta, transportnih torbi, pojaseva, penjalica, različitih vrsta karabinjera i slično", navodi se u zajedničkom saopštenju FORS Montenegra, Ministarstva unutrašnjih poslova i Službe zaštite i spašavanja opštine Nikšić.

Projekat "Otporne zajednice", koji se sprovodi u partnerstvu sa Službom zaštite iz Nikšića, ima za cilj unapređenje nivoa pripremljenosti u opštini Nikšić za odgovor na prirodne i druge nepogode kroz jačanje kapaciteta i podizanje nivoa svijesti stanovništva.

"Glavne aktivnosti projekta uključuju: nabavku opreme, radionice u osnovnim i srednjim školama na temu smanjenja rizika od katastrofa, organizovanje posjeta učenika osnovne škole Službi zaštite i spašavanja opštine Nikšić i Planinarsko-smučarskom društvu Javorak, organizovanje evakuacione vježbe u osnovnoj školi, podjelu publikacija o smanjenju rizika od katastrofa, podjelu promotivnog materijala, medijsku kampanju – TV i radio emisije i priloge, novinske i internet tekstove", navodi se u saopštenju.

Projekat vrijedan 10.000 eura u cjelosti je iskorišćen za nabavku opreme.

"Ovaj projekat je samo jedan u nizu koji FORS Montenegro sprovodi u saradnji sa institucijama i službama koje se bave zaštitom i spašavanjem i upravljanjem u vanrednim situacijama, a sve u cilju unapređenja njihovih kapaciteta i spremnosti spasilaca za reagovanje prilikom prirodnih i drugih nepogoda", dodaje se u saopštenju.

Tokom prezentacije opreme govorili su Mirsad Mulić, generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, Živko Kecojević, sekretar Sekretarijata za investicije i projekte Opštine Nikšić, Veselin Gardašević, komandir Službe zaštite i spašavanja opštine Nikšić i Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније