Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

17. 07. 2019. 17:23 >> 17:22

DAMJANOVIĆ - GAŠPARIKOVA

Region da vrati ugled u nauci i tehnologiji

Veliki je potencijal ovog regiona koji je u prošlosti imao zavidan ugled u nauci i tehnologiji, tako da postoji osnov za njegovo vraćanje, putem projekata kao što je SEEIIST, kazala je ministarka nauke Sanja Damjanović tokom sastanka sa stalnom predstavnicom UNDP-a Danielom Gašparikovom. Na kraju sastanka obje strane su zaključile da postoje puno dodirnih tačaka i da će se komunikacija i saradnja produbiti na operativnom planu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, Damjanović je tokom prvog susreta sa nedavno postavljenom stalnom predstavnicom UNDP-a predočila aktivnosti resora na čijem je čelu i izazila želju za snažnom saradnjom sa UNDP-em, njihovom ekspertizom i vezom koju ova organizacija ima sa UN sistemom, EU i drugim međunarodnim organizacijama.

Gašparikova je čestitala ministarki Damjanović na postizanju kritičnog momenta u inicijativi SEEIIST (potpisivanje Memoranduma) i ostalim jedinstvenim i sofisticiranim oblastima koje dolaze od strane Ministarstva a koje pokazuju i potvrđuju potencijal Crne Gore, naročito kroz već usvojenu Strategiju pametne specijalizacije.

"Obavijestila je da će novi nacionani Izvještaj o razvoju po mjeri čovjeka, koji je posvećen digitalizaciji, UNDP predstaviti do kraja godine. Takođe, UNDP će raditi na pripremi Nacionalnog plana adaptacije na klimatske promjene, gdje su posebno važni sektori vodoprivrede, turizma i poljoprivrede", navodi se u saopštenju.

Gašparikova je podsjetila da je u fokusu UNDP-a posebno upravljanje prehrambenim otpadom i digitalizacija čitavog lanca proizvodnje hrane. Sve ove oblasti, kako je dodala, podudarne su sa S3 strategijom.

Sastanku je prisustvovala i generalna direktorica Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj, Branka Žižić koja je istakla polja na kojima bi se saradnja sa UNDP u narednom periodu mogla odvijati, povezana sa Programom podsticanja inovativnih startapova, koji je usvojen prošlog decembra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније