Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

17. 07. 2019. 16:50 >> 16:57

URA BUDVA

Neoprostivo je da vakcina nema mjesecima

Potez Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje da konačno poslije mjeseci čekanja od hrvatskih kolega pozajme 8.000 doza vakcine protiv hepatitisa B, pozdravio je danas Građanski pokret URA Budva.

U Domu zdravlja u Budvi ali i u cijeloj Crnoj Gori, kako navode, te vakcine nije bilo već od marta mjeseca.

Član odbora URA Budva, Blažo Rađenović kaže da su povodom ovog problema već reagovali i smatraju krajne neozbiljnim situaciju u kojoj je moguće da zdravstveni sistem zemlje ostane bez vakcina nekoliko mjeseci a isti je revnosan u vođenju kampanje za vakcinizaciju djece i podnošenju prijava za roditelje koje ne vakcinišu svoje dijete.

"Priznaćete da je krajnje apsurdno sprovoditi kampanje za obaveznu vakcinizaciju a pritom kad roditelji najmlađe građane dovedu u zdravstvenu ustanovu da prime vakcinu iste nema i to mjesecima unazad. Mnogi su zarad vakcinizacije djece pritom morali da idu u najbliži Dubrovnik kako bi njihova djeca primila vakcinu koja je neophodna radi upisa u obrazovno-vaspitne ustanove i putovanja na neke destinacije kao što je SAD. I sama pozajmica od hrvatskog zdravstvenog sistema je čin dobre volje, naših komšija. U ovakvoj situaciji nema izgovora i priča o propalim tenderima nego bi odgovorni u normalnoj zemlji snosili posljedice. To će ovdje naravno izostati", navodi Rađenović.

On navodi da je "pritom poznato kako mnogi tenderi u Crnoj Gori imaju svoj epilog" pa u ime GP URA "poziva i nadležne pravosudne organe da ispitaju 'propale tendere' na kojima je 'Montefarm', po njihovim riječima, trebovao ove vakcine i to bezuspješno mjesecima unazad".

"Smatramo i da je ovo jedan od, ne tako manje važnih razloga, zbog čega je natalitet u Crnoj Gori u padu, jer budući roditelji nemaju sistemsku potporu nadležnih institucija prilikom odrastanja najmlađih već su često prepušteni sami sebi, kao i u ovom slučaju. To nije dobra socijalna politika jedne zemlje i zbog toga su rezultati i u ovoj oblasti takvi kakvi su", zaključuje Rađenović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније