Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

17. 07. 2019. 15:22   >>  15:22

HRAPOVIĆ SAOPŠTIO

Cilj članstvo u Evropskom centru za monitoring u oblasti droga

Ministarstvo zdravlja ima višegodišnju uspješnu saradnju sa Evropskim centrom za monitoring u oblasti droga (EMCDDA), liderskom agencijom u oblasti monitoringa droga u Evropskoj uniji, a očekuje nas dalje unapređenje i intenziviranje komunikacije kao i nastavak saradnje, koja će rezultirati članstvom Crne Gore u agenciji, zaključeno je na sastanku ministra zdravlja Kenana Hrapovića i delegacije EMCDDA, na čelu sa direktorom Aleksisom Guzdelom.

Hrapović se zahvalio na dosadašnjoj ekspertskoj podršci u usvajanju i primjeni evropskih standarda za izvještavanje, i upoznao čelne ljude agencije sa strateškim okvirom koji Crna Gora ima u oblasti politika droga, te podsjetio na obavezni multidisciplinarni pristup u ovoj oblasti.

"Uvažavajući činjenicu da je preduslov ispunjenja Mape puta u kontekstu obaveza iz poglavlja 24 i preduslov za članstvo Crne Gore u Agenciji za monitoring droga da Ministarstvo zdravlja upotpuni nedostajućim kadrom Odjeljenje za politike sprečavanja zloupotrebe droga, kao kontakt jednice za EMCDDA, raspisali smo javni oglas za popunu tih upražnjenih radnih mjesta. U planu je i da, u skladu sa vašim preporukama, oformimo i multisektorsku radnu grupu, koja će pratiti i raditi na Sistemu za rano upozorenje na pojavu novih psihoaktivnih supstanci", saopštio je Hrapović.

Kako dodaju iz Ministarstva, dogovorena je i dalja saradnja u smislu eksperske pomoći za nastavak edukacije crnogorskih kadrova, a posebno je iskazana otvorenost i spremnost da postanemo dio informacione mreže za prikupljanje, obradu i distribuciju podataka.

Tokom prva posjete delegacije EMCDDA Crnoj Gori, direktor Aleksis Gudzel, upoznao je ministra Hrapovića sa benefitima koje će Crna Gora ostvariti članstvom u agenciji.

"Naročito je važan sistem ranog upozoravanja u svjetlu stalne pojave novih psihoaktivnih supstanci. Prikupljamo podatke i dijelimo najbolje prakse i omogućavamo pristup svim podacima", saopšto je Gudzel.

Evropski centar za monitoring droga i zavisnosti od droga, podsjaćaju iz Ministarstva, je referentna agencija Evropske unije, koja se bavi prikupljanjem i analizom podataka i informacija u oblasti droga na nivou EU, u cilju sagledavanja različitih trendova u oblasti upotrebe droga.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније