Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

17. 07. 2019. 13:30 >> 13:29

PROJEKAT DPNCG

Pravna i psihološka pomoć za novinare

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) obezbjedilo je pravnu i psihološku pomoć za sve novinare, fotoreportere i snimatelje zbog teških uslova rada i stresnog posla, na kome su meta napada i prijetnji, saopštili su iz tog udruženja.

Kako su kazali, pravnu podršku obezbijediće tim advokata i pravnih savjetnika, zahvaljujući pomoći "European endowment for democracy".

Iz DPNCG su objasnili da pravna podrška obuhvata sve oblike pomoći u pisanju tekstova, konsultacije prilikom pritužbi na profesionalni rad i pomoć u slučajevima zaštite izvora informacija.

Ona podrazumijeva i pomoć pred istražnim i pravosudnim organima, u slučajevima prijetnji, zastrašivanja, diskriminacije ako su u vezi sa poslom, u obraćanju Ustavnom sudu, državnim organima u vezi sa poslom i nezakonitim otkazima.

"Zbog teških uslova rada i veoma stresnog posla, na kome su dio novinara meta napada i prijetnji, nudimo i psihološku pomoć", kazali su iz DPNCG.

Iz DPNCG su rekli da je advokatska podrška dostupna članovima udruženja i pozvali novinare da se pridruže Društvu kako bi "esnafski" počeli da brinu o pripadnicima te profesije.

"Za sve novinare koji su se suočili sa napadima i prijetnjama biće obezbijeđeno psihiloško savjetovanje koje bi trebalo biti uobičajeno za taj težak i stresan posao, koji, nažalost, često za posljedicu ima efekat "burn-out-a" - odnosno sagorijevanja na radu", ocijenili su iz DPNCG.

Kako se navodi u saopštenju, oni će pokušati da, sa udruženjima u regionu, rade na obezbjeđivanju beneficiranog staža.

"Ali, pošto smo svjesni koliko je to teško zbog nerazumjevanja s druge strane, za sada je ovo način da pokušamo da pomognemo", kazali su iz DPNCG.

Psihiloška podrška psihološkog tima biće garantovana diskrecijom, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније