Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: PR Centar, Objavila: M.M.Lj. ]

16. 07. 2019. 13:03   >>  14:00

GRUPA GRAĐANA

Prijava protiv službenice Morskog dobra

Grupa građana „Građanska akcija“ podnijela je krivičnu prijavu protiv službenice Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Tine Ticičić zbog sumnje da je, kako tvrde, zloupotrijebila službeni položaj i izvršila prevaru službi.

 

Predstavnik Grupe građana „Građanska akcija“, Božidar Vujičić je, na pres konferenciji, kazao da je predsjednica tenderske komisije Tina Tičić pokrenula proces naplate bankarskih garancija za zakup lokacije u Opštini Tivat drugorangiranom i ostalim  ponuđačima, iako oni imaju pravo da odbiju potpisivanje ugovora nakon povlačenja prvorangiranog ponuđača.

„Predsjednica tenderske komisije, Tina Tičić je uspjela da naplati ili je u proceduri naplaćivanja četiri bankarske garancije u postupku aukcije za davanje u zakup pomenute lokacije, od ponuđača u iznosu od 34.752 eura, a da lokaciju još uvijek nije izdala nijednom od ponuđača, što je suprotno zakonima Crne Gore“, pojasnio je Vujičić.

Prema njegovim riječima, naplata bankarskih garancija od drugorangiranog, ali i ostalih ponuđača, suprotna je odredbama javnog poziva.

„To je suprotno i Odluci Upravnog odbora Javnog preduzeća o davanju u zakup i na korišćenje djelova morskog dobra, Uredbi o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini, kao i Uredbi o prodaji akcija imovine putem javne aukcije. U proceduri je sada petorangirani ponuđač kome je Tina Tičić zaprijetila da će, ukoliko u roku od tri dana ne potpiše ugovor, i tom ponuđaču biti aktivirana bankarska garancija“, kazao je Vujičić.

On je pojasnio da je moguće naplatiti bankarsku garanciju samo od prvorangiranog ponuđača.

„U slučaju da on odbije da potpiše ugovor, drugorangirani i ostali punuđači se mogu pozvati na potpisivanje ugovora, a u slučaju da oni odbiju, njima se ne smije naplaćivati bankarska garancija što upravo radi gospođa Tina Ticičić, čime je zloupotrijebila službeni položaj“, naveo je Vujičić.

On je saopštio da „Građanska akcija“ podnijela krivičnu prijavu protiv službenice Javnog preduzeća Morsko dobro, Tijane Tičić, i Specijalnom državnom tužilaštvu zbog sumnje da je počinila prevaru u službi.

Vujičić tvrdi da je Tičić promijenila predmet zakupa ugovora, zbog čega su ponuđači, kako je pojasnio, odbili da potpišu ugovor.

„Predmet zakupa ugovora je najznačajniji element svakog ugovora, a u konkretnom slučaju predmet zakupa po javnom pozivu za ovu lokaciju bio je plutajući privremeni objekat u akvatorijumu, ponton, kancelarija i oprativna obala. U ugovoru koji je Tina Tičić prevarom nudila ponuđačima, kao predmet zakupa navedeno je korišćenje akvatorijuma za postavljanje pontonskog privezišta i lokacije za montažno demontažni privremeni objekat kancelarije“, kazao je Vujičić. 

On je rekao da bi ponuđači, prihvatajući ugovor koji im je ponuđen, morali sami da postavljaju pontonsko privezište, izgrađuju operativnu obalu i postavljaju kancelariju, iako se, kako je istakao, njihova ponuda odnosila na zakup. 

On je ocijenio da je poslovanje Javnog preduzeća Morsko dobro nelegalno, jer posluje u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, koji je prestao da važi 2013. godine.

 „U javnom preduzeću Morsko dobro primoravaju zakupce da moraju prvo da izvrše uplatu zakupnine pa tek nakon toga da pristupe potpisivanju ugovora, što je suprotno svim važećim propisima Crne Gore“, rekao je Vujičić.

 Prema njegovim riječima, Tičić je 2016. godine potpisala sporazum u priznanju krivice, kao izvršna direktorica firme „Copyright doo Budva“, u predmetu u kojem je, kako je pojasnio, Opština Budva oštećena za 3.859.311 eura. 

On je naveo da su zakupci uslovljeni da plate naknadu za cijelu kalendarsku godinu, bez obzira kada zakupac potpiše ugovor u toku kalendarske godine.

„Ukoliko zakupac potpiše ugovor 30. decembra ove godine, zakup za jedan dan plaća kao cijelu godinu. Ta institucija građanima koji ranije nisu bili zakupci, zakup naplaćuje 100 odsto u novcu, a ranijim zakupcima 55 odsto u novcu, a 45 odsto  referencama, što predstavlja diskriminaiju građana“, ocijenio je Vujičić.

On je istakao da Specijalno državno tužilaštvo nesankcionisanjem, kako je kazao, nezakonitog poslovanja u Javnom preduzeću Morsko dobro omogućava službenicima te institucije sprovođenje loše prakse.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније