Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

13. 07. 2019. 11:35   >>  19:51 50

MARKOVIĆ PORUČIO

Crkvi božji, Vladi zemaljski zakoni

Dva 13. jula iz naše istorije simbolizuju trajanje Crne Gore i oni su putokaz ka svijetlom datumu - 21. maju 2006. godine, poručio je premijer Duško Marković na centralnoj proslavi Dana državnosti Crne Gore i Dana ustanka crnogorskog naroda.

Premijer je kazao da današnja Crna Gora ne živi u davno prošlim vremenima, njih pamti, ponosna je na slobodarsku istoriju i zauvijek zahvalna precima koji su kroz vjekove očuvali našu slobodu i identitet.

„Ali, današnja Crna Gora okrenuta je budućnosti. Pod našim zajedničkim krovom ima dovoljno mjesta za sve koji Crnu Goru vide kao svoju kuću: i Crnogorce i Srbe i Albance i Muslimane i Bošnjake i Hrvate i sve ostale kako se god osjećali i izjašnjavali“, rekao je premijer.

Predsjednik Marković je istakao da nikada u svojoj istoriji Crna Gora nije bila stabilnija, prosperitetnija i uvaženija među svjetskim narodima i državama.

„Sa obnovljenom nezavisnošću, sa ravnopravnim mjestom u vodećem političkom i bezbjednosnom savezu današnjice, sa nikada snažnijom ekonomijom – Crna Gora se izdigla iz balkanskih tmina i uhvatila korak sa najnaprednijim društvima 21. vijeka“, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Kroz istorijsku prizmu, premijer je govorio o uspjesima, ali i stradanjima naših predaka zarad pobjede antifašizma, zarad pobjede današnje Evrope.

Neki i danas spremni da služe tuđim interesima

On je takođe dodao da, na Dan ustanka protiv okupatora, moramo podsjetiti na istorijske činjenice: nije svaki crnogorski građanin bio na strani antifašističke koalicije.

„Podsjećam na ovu neumoljivu istinu – ne da bi otvarali stare rane, ne da bi oživljavali vjekovne podjele. Neka sve žrtve bratoubilačkih stradanja počivaju u miru. Danas podsjećam na bolnu stranicu naše istorije da se ona ne bi nikad više ponovila“, kazao je predsjednik Marković.

On je dodao da i danas ima onih koji su spremni da služe tuđim interesima, da crnogorsku nezavisnost vide kao prolaznu epohu do povratka pod tuđe skute.

“Danas se ne dijelimo na partizane i četnike već na one koji brane pravo Crne Gore da sama odlučuje i one koji je vide kao nečiji privezak i parče tuđe teritorije”, poručio je Marković.

Premijer je istakao i da će država crkveno pitanje riješiti demokratski na osnovi Ustava, zakona, a ne, kako dodaje, ničijom voljom i dekretom.
“Nećemo taj teret ostavljati generacijama koje dolaze. Zato u današnjoj Crnoj Gori nijedna crkva neće pisati zakone, već će morati, kao i svi drugi, da poštuje one zakone koje donosi demokratski izabrana vlast. Dakle crkvi božji zakoni, Vladi i Parlamentu zemaljski”, poručio je Marković.

EU zajednički cilj

Premijer Marković je izrazio uvjerenje da će države EU nakon rješavanja sopstvenih izazova odlučnije iskoristiti najsnažniju polugu svojih politika prema ZB – politiku proširenja.

On je dodao da Crnu Goru niko ne može obeshrabriti niti zaustaviti na putu ka EU, te da ćemo uvjeriti i skeptike i oponente da je Evropi potrebna ovakva Crna Gora.

Premijer je pozvao na ujedinjenje u narednih nekoliko godina u tom zajedničkom naporu – dobijanju punopravnog članstva Crne Gore u EU, na opšte dobro svih građana naše zemlje, a prije svega najmlađih generacija, naše djece i unučadi.

„Neka to bude zajednički cilj, važniji od ličnih sujeta i političkih omraza; važniji od naših svakojakih podjela. Neka to bude tačka budućeg kompromisa i društvene kohezije“, rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je svim građanima čestitao Dan državnosti i Dan ustanka protiv fašističkog okupatora – i jedan i drugi kao datume crnogorske pobjede.

Kovačević: Današnja Crna Gora država budućnosti i napretka

Današnja Crna Gora i njeni građani, bez obzira na vjeru i naciju, je država budućnosti i napretka, zemlja okrenuta modernim vrijednostima savremenog svijeta, koja brzo i čvrsto hvata korak sa naprednim zemljama Evrope, poručila je predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević.

Kovačević je istakla da temeljni princip na kojem je Crna Gora opstajala vijekovima glasi „tuđe nećemo, a svoje ne damo“.

„Upravo zbog toga, a ne manje zbog prestižne pozicije među susjedima, u procesima integracije u Evropu, ovih dana se podiže nova hajka prema Crnoj Gori, najviše od onih koji stalno padaju na ispitu iz istorije i kojima nikada nije dosta tuđega. Ali Crna Gora je uvijek u takvim prilikama znala da odoli pritiscima, da pokaže patriotsko jedinstvo, i savlada iskušenja“, rekla je Kovačević.

Ona je kazala da i ovaj 13. jul - Praznik državnosti „nas još više obavezuje da svakome možemo uzdignutog čela i svijetla obraza da poručimo da jesmo i da ćemo biti gospodari svoj na svome“.

Predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Zuvdija Hodžić, kazao je da se „zbog 13. jula osjećamo se kao partizani i proleteri pred vrhovnim komandantom, pod petokrakom pred kojom su vjerovali i o kojoj su pjevali „sija zvijezda, sija svaka, ali najviše petokraka““.

„Pod kojom i mi stojimo, uzdignuta čela, kao pred barjakom sa dvoglavim orlom i lavom, sa rukom na lijevoj strani grudi kao i danas, kad se prisjećamo šta smo učinili između dva jula. A činili smo. U Podgorici smo podigli smo spomenik našem Titu, u Nikšiću Ljubu Čupiću i komitima, borcima za pravo, čast i slobodu Crne Gore, bili smo na Neretvi, Stujesci, Igalu, u svakom dijelu Crne Gore“, istakao je Hodžić.

Centralnoj proslavi je prisustvovalo oko tri hiljade ljudi, a iz Opštine Danilovgrad izrazili su posebnu zahvalnost na podršci povodom organizacije svečanosti kabinetu predsjednika Vlade Crne Gore.

 

Prilog: Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари50

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније