Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 07. 2019. 12:58 >> 22:01
3

URUČENE TRINAESTOJULSKE NAGRADE

Djelo koje ostaje generacijama ne može biti dovoljno nagrađeno

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović uručio je danas, književniku Draganu Peroviću, istoričaru i publicisti Božidaru Šekularcu i književniku Pavlu Goranoviću, Trinaestojulske nagrade i naglasio da stvaralačko djelo koje ostaje kao zalog budućim generacijama nikada ne može biti dovoljno nagrađeno.

"Da su jedno te isto čovjek i domovina zna Dragan Perović, koji nije samo obilazio Crnogorce po svijetu i izvanrednim serijalom otkrivao Crnogorce Crnogorcima, već je hodnicima vremena tumarao i istjerivao naše mitove u istine koje su nam neophodne za naš napadnuti identitet", naglasio je Brajović.

Predsjednik Skupštine je rekao da je odavno spoznao i Pavle Goranović da su čovjek i otadžbina jedno te isto.

"Pjesnik koji daleko vidi gledajući borhesovskim svevidećem sljepilu i ostavljajući budućim vremenima u amanet stihove koji pišu modernu crnogorsku književnost", naglasio je on.

On je poželio nagrađenima da štite i brane nagradu budućim djelima.

"Od vajkada je bilo onih koji su mislili da je Crna Gora lak zalogaj. Nekada vojskama, ideologijama i religijama, danas populistima i demagozima. Ali, opstajala je i nikada nije, niti će nestati. Mi znamo da nije lako stati, suočiti se, sprovesti za sva vremena ni misao, a kamoli održati jednu zemlju koja traje milenijum i više na Balkanu", poručio je Brajović.

Kako je kazao, upravo zato postoji savremena Crna Gora, koja je izabrala evroatlantski put.

"Ali ne bi bilo savremene Crne Gore da nije bilo 13.jula, onog 1878, kada je naša nezavisnost potvrđena na Berlinskom kongresu, ili onog 1941. kada se sa 30.000 ustanika rodila nova, slobodarska Crna Gora, prevarena 1918. Kao i ovog jula, kada u slobodnoj i nezavisnoj Crnoj Gori slavimo Dan državnosti i uručujemo Trinaestojulske nagrade", istakao je predsjednik Skupštine.

Brajović je poručio da 13.jul za građane nije samo datum, već više od toga.

"Trinaestojulski ustanak je najplemenitija istorijska knjiga Crne Gore i porobljene Evrope 1941. Knjiga, čiji su impresum i starosavne stranice štampani u najstarijoj državnoj štampariji na svijetu, u srednjevjekovnoj Crnoj Gori. Ona knjiga, čija su olovna slova pretopljena u zrno osvajala slobodu naše domovine", rekao je on.

Predsjednik Skupštine je naglasio da živimo u vremenu kada riječ počinje da devalvira, umjesto da sabira, razdvaja i sabotira, umjesto da utemeljuje ona targetira.

"U takvim vremenima jedino mudrost nadživi korist i inat. Kao što razboritost nadživi anemiju i letargiju. Moramo biti mudri i strpljivi jer istina uvijek nađe put na vidjelo", saopštio je Brajović.

Dobitnik nagrade Dragan Perović je istakao da je puno simbolike utkano u 13.jul.

"Svenarodnim ustankom udaren je temelj djelimičnom ispunjenju poetske, božanske, istorijske pravde do koje je došlo povratkom samostalnosti. Uz ovu simboliku, posebno lično zadovoljstvo imam što sam nagrađen uz jednog istoričara i jednog pjesnika, Božidara Šekularca i Pavla Goranovića", poručio je on.

Perović je podsjetio  da za srećniji život uvijek moramo imati na umu ono što nas spaja, a ne tragati za razlikama.

"Ima se utisak da nijesmo svjesni značaja svoje baštine i ne ističemo dovoljno čak ni jedan izuzetni, kulturni, evropski iskorak, kakav je osnivanje obodske štamparije i pečatanje inkunabule. Prve knjige na slovenskim jezicima štampane su samo u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Češkoj i Ukrajini", istakao je dobitnik Trinaestojulske nagrade.

Perović je naglasio da to priznanje predstavlja krunu decenijskog truda i dalji podstrek za rad.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније