Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

11. 07. 2019. 21:47 >> 21:47

ANKETA POKAZALA

Online nasilje nad ženama učestala pojava

Online nasilje nad djevojkama i ženama učestala je pojava u Podgorici, smatra 80 odsto ispitanica koje su učestvovale u istraživanju nevladine organizacije (NVO) Sigurna ženska kuće (SZK).

Istraživanje koje je sprovedeno na temu Online nasilja nad ženama i djevojkama pokazalo je da sa razvojem tehnologije pojavili novi načini zloupotrebe.

„To je dovelo do pojave novih oblika nasilja nad djevojkama i ženama i to zloupotrebom informaciono komunikacionih tehnologija i interneta“, kaže se u saopštenju SZK.

Kako su kazali oko 80 odsto ispitanika tvrdi da online nasilje ima posledice kao i bilo koji drugi oblik nasilja, dvije trećine vjeruje da se stepen tog nasilja povećao u protekle dvije godine, kao i da se ovaj oblik nasilja ne može zaustaviti ignorisanjem.

„Brojke govore da je u zemljama Evropske unije (EU) prosječno jedna od deset žena bila žrtva nasilja putem interneta, a istraživanje pokazuje da je situacija slična i kod nas“, rekli su iz SŽK.

„Svaka šesta ispitanica je priznala da je bila žrtva online nasilja, a njih 19 odsto tvrdi da poznaje žensku osobu koja je preživjela online nasilje“, kazali su iz te nevladine organizacije.

Od ukupnog broja ispitanica koje su doživjele online nasilje oko 95 odsto njih su doživjele uznemiravanje putem poruka i poziva, svaka treća ispitanica se požalila na nasilne komentare, dok je svaka četvrta doživjela prijetnje, uhođenje i proganjanje.

„Najčešća komunikaciona sredstva putem kojih je online nasilje ostvareno su SMS poruke, zatim putem telefonskih poziva i drušvene mreže Facebook“, istakli su iz SZK.

Kao posledice koje je online nasilje ostavilo, više od polovine ispitanica navodi da se nije moglo skocentrisati na svakodnevne poslove, dok je jedna trećina njih doživjela značajne promjene raspoloženja, a svaka treća je patila od napada pankije, anksioznosti, stresa i poremećaje sna.

„U Podgorici, još uvijek ne postoje adekvatni mehanizmi zaštite koji se odnose na pravne oblike zaštite od online nasilja, što pokazuju i odgovori ispitanica koje su se u malom broju odlučile da nasilje prijave policiji“, kazali su iz SZK.

Od ukupnog broja ispitanica koje su doživljele online nasilje samo oko osam odsto njih je nasilje prijavilo policiji, procesuirano su oko četiri odsto slučaja, a u dva slučaja je izrečena kazna počiniocu nasilja.

„Problem online nasilja nad ženama i djevojkama neophodno učiniti vidljlivim kako građanima i predstavnicima institucija nadležnih za kreiranje javnih politika. Smatramo da se nasilje putem informaciono-komunikacionih tehnologija treba podvesti pod novu vrstu nasilja nad ženama i djevojkama i tretirati ga kao takvo“, istakli su iz te nevladine organizacije.

Istraživanje javnog mnjenja o zastupljenosti online nasilja i nasilja posredovanog komunikacionim tehnologijama nad djevojkama i ženama sprovela je agencija DeFacto na uzorku od 700 ispitanica, djevojaka i žena, reprezentativnom za Glavni grad, u junu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније