Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

11. 07. 2019. 16:15 >> 16:13

PRIBILOVIĆ

Slobodan pristup informacijama da ne bude institut zloupotrebe

Slobodan pristup informacijama ne treba da bude institut zloupotrebe, već alat koji će svi koristiti na primjeren i odgovoran način, rekla je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović.

Ona je kazala da je uvjerenje Vlade i resora na čijem je čelu da je osnovno pravo svakog građanina da od javne uprave zahtijeva informacije od javnog značaja.

"Ovo predstavlja osnov demokratije, jer ako želite da neko učestvuje u donošenju odluka morate mu omogućiti i da raspolaže informacijama“, kazala je
Pribilović, na otvaranju konferencije „U susret izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama".

Ona je navela da, osim što je pravo na pristup informacijama temeljno ljudsko pravo i sredstvo za korišćenje drugih ljudskih prava, ono treba da služi građanima, institucijama, civilnom sektoru i da djeluje kao preventivni alat za borbu protiv korupcije.

„Vjerujem da građani zaslužuju bolji kvalitet usluga, imaju pravo da pitaju i da traže informacije od institucija i da budu povratno informisani. Na taj način se ostvaruje osnovna kontrolna funkcija rada javne uprave, ali i neophodna interakcija između građana i administracije", kazala je Pribilović.

Ona je ocijenila da zaposleni u javnoj upravi, bez obzira na složenost i obim poslova, treba da rade što više na proaktivnijem objavljivanju informacija, kako bi građani lakše i brže dolazili do informacija i smanjivali birokratske procedure.

"U tom pravcu, portal koji je uspostavilo Ministarstvo javne uprave www.data.gov.me treba da bude koristan alat javnoj upravi, građanima i privredi“, saopštila je Pribilović.

Ekspertkinja Delegacije EU u Crnoj Gori, Anamarija Musa, kazala je da postojeće zakonsko rješenje ima puno prednosti, ali i nedostataka, navodeći da će radna grupa doći do rješenja koja su usklađena sa najboljim međunarodnim i evropskim praksama.

"Zakon mora da bude precizan i jasan, da bude orjentir organima kako da riješe svaku moguću dilemu i da obezbijedi u praksi efikasno osvarivanje ustavnog prava građana", rekla je ona.

Musa je predstavila preporuka iz svoje analize koje su usmjerene na unapređenje postojećeg zakonskog rješenja.

Ekspert SIGMA-e u Crnoj Gori, Dejan Milenković je predstavio analizu zakona u oblasti slobodnog pristupa informacija, sa osvrtom na test štete, proaktivnost objavljivanja informacijama i dao konkretne preporuke u dijelu povećanja broja dokumenata koji će biti proaktivno objavljeni, pojačanog inspekcijskog nadzora, korišćenja otvorenih podataka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније