Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

10. 07. 2019. 16:31 >> 16:32
3

BOGDANOVIĆ U LONDONU

Crna Gora posvećena jačanju slobode medija

Crna Gora je posvećena jačanju slobode medija i izražavanja koje su temelji demokratskog društva, a na čijim vrijednostima Crna Gora vidi svoju evropsku budućnost, saopštio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

 

On je, na globalnoj konferenciji o slobodi medija u Londonu, kazao da je Evropska komisija nivo zakonodavstva audiovizuelne medijske oblasti sa implementacijom evropskog pravnog nasljeđa prepoznala kao „dobar nivo pravne usklađenosti“.

“Bogdanović je istakao da je Crna Gora u kontinuitetu posvećena jačanju slobode medija i izražavanja, što je fundamentalno ljudsko pravo i temelj demokratskog društva, na čijim vrijednostima Crna Gora vidi svoju evropsku budućnost”, kazali su iz Ministarstva kulture.

Bogdanović je dodao da je, upravo na predlog EK, Crna Gora bila prva država regiona u kojoj je, uz podršku eksperata Evropske unije i Savjeta Evrope, sproveden projekat “Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja i medijima u Jugoistočnoj Evropi“.

“Shodno informaciji koju je tim povodom usvojila Vlada stepen ispunjenosti preporuka predmetne analize je na izuzetno visokom nivou, čije su glavne smjernice razvoj medijske politike koja promoviše i unapređuje slobodu izražavanja kao ključni cilj”, naveo je on.

Bogdanović je kazao i da je zahvaljujući potpunoj dekriminalizaciji klevete i uvrede, Crna Gora postigla standarde medijske slobode.

Time je, kako je dodao, svrstana među rijetke države regiona i šire, koje su preduzele taj korak, što najbolje govori o aktivnostima na unapređenju sveukupnog ambijenta medijskih sloboda- 

Bogdanović je istakao da je Vlada od otvaranja pregovora sa EU na nediskriminatornoj osnovi otkupila dugove komercijalnih emitera od sedam miliona eura.

To je, kako je naveo, još jedan primjer podrške razvoju i zaštiti medijskog pluralizma.

 “Stvarajući neophodne uslove za slobodu medija i održivost samoregulacije, Vlada je u istom periodupružala trogodišnji transparentan i nezavisan model finansiranja samoregulatornih tijela, što će novim zakonskim rješenjima biti prepoznata kao obavezna podrška internim i eksternim samoregulatornim tijelima”, istakao je Bogdanović.

On je rekao da će Crna Gora ostati u potpunosti posvećena redovnom ažuriranju Platforme Savjeta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbjednost novinara, u vezi sa samim pritužbama koje su dio te platforme.

“Na marginama konferencije, Bogdanović se sastao sa visokim predstavnikom OEBS za slobodu medija Harlemom Dezirom, sa kojim je razmijenio informacije o dinamici i aktuelnim aktivnostima na medijskoj reformi u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније