Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

10. 07. 2019. 14:51 >> 14:50

RELOAD PROGRAM

Za projekte četiri tivatske NVO 65.000 eura

Ugovori o finansiranju projekata bitnih za razvoj lokalne zajednice, sa četiri nevladine organizacije, potpisani su u Tivtu, a u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD).

Na javni konkurs, koji je bio otvoren od 2. aprila do 23. maja, prijavile su se četiri nevladine organizacije kojima su odobreni projekti.

Marina Vuksanović iz NVO "Maslinarsko društvo Boka", objasnila je da će projekat "Osnažimo poljoprivredu – oživimo selo" za koji je dobila 16.520 eura trajati osam mjeseci i doprinijeti razvoju ruralnih potencijala Opštine Tivat sa ciljem podsticanja ekonomske diversifikacije poljoprivredne prozvodnje.

Tereza Kiš iz NVO "Centar za savjetovanje i lični razvoj", za projekat "Školica dojenja – Tivat" dobila je 15.665 eura, i najavila je ciklus radionica za trudnice i majke, u cilju promocije dojenja kao osnove za cjeloživotno zdravlje.

Za NVO "Centar za omladinsku edukaciju", sa projektom "Youth Cultural Activism" opredijeljeno je 14.391 euro. Kako je naveo Jugoslav Radović, predvidio je promociju kulturnih sadržaja i kulture mladih, obilježavanje Dana mladih, priređivanje sajma hobija, te redizajn sajta Omladinskog kluba.

Ekonomsko osnaživanje žena odnosno pokušaj da se žene sa margina društva osnaže za preuzimanje inicijativa kako bi znanje i vještine prezentovale široj javnosti u domenu turističke i kulturne ponude, prema riječima Ive Gobčević Čelanović, iz NVO "Kreativni centar Tivat", u fokusu je projekta "Žensko socijalno preduzetništvo u kulturi" za koji je opredijeljeno 18.000 eura.

ReLOaD program finansira Evropska unija (EU), a sprovode Opština Tivat i UNDP.

U ime partnera u programu, ugovore su potpisali stalna predstavnica UNDP-a Daniela Gašparikova i ovlašćena lica nevladinih organizacija.

Predsjednik Opštine Tivat Siniša Kusovac zahvalio se na prilici da Opština Tivat bude jedna od pet lokalnih samouprava u kojima se ReLOaD realizuje.

"Opština Tivat nastoji da unapređuje modele projektnog finansiranja nevladinih organizacija, posebno onih koje doprinose ostvarivanju prioriteta iz strateško-razvojnih planova. Upravo su neke nacionalne NVO u istraživanjima prepoznale Opštinu Tivat, kao jednu od tri najtransparentnije u Crnoj Gori", rekao je Kusovac.

Gašprikova je ukazala na značaj partnerstva između nevladinog sektora i lokalnih samouprava.

"Vi ste prepoznali individualnu i kolektivnu odgovornost koju svi društveni akteri treba da imaju, kako bi se obezbijedio bolji kvalitet života za sve građane. Naš zajednički Regionalni program za lokalnu demokratiju na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira EU, a sprovodi UNDP, djeluje upravo u tom pravcu. ReLOaD okuplja sve ključne aktere oko istog cilja, a to je: unapređenje efikasnosti, transparentnosti i odgovornosti uprava na lokalnom nivou," istakla je Gašparikova.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније