Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

08. 07. 2019. 13:49 >> 06:25
2

NAKON MODERNIZACIJE

RTCG će tehnički biti lider u regionu

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) u ovom trenutku veliko je gradilište, a ekipe stručnjaka vrijedno rade kako bi Nacionalni javni servis od novembra, kada obilježava veliki jubilej - 55 godina Televizije i 75 godina Radija, krenuo s emitovanjem programa iz novog sistema.

A novi sistem gledaocima će ponuditi vrhunski kvalitet slike i zvuka, produkcijske standarde na najvišem nivou, savremeni virtuelni studio, dok će RTCG, nakon instaliranja nove opreme, biti ispred javnih servisa zemalja regiona.

Nenad Čukalović iz kompanije AVID, koja je proizvođač jednog od najmodernijih i najsavremenijih produkcionih sistema, kazao je da je oprema koja se instalira u RTCG-u posljednja riječ tehnike.

“Kad postavimo ovaj sistem, nijedan javni servis u regionu neće imati ovako moderan sistem, koji će podržavati sve najsavremenije produkcione standarde koji danas postoje u svijetu”, kazao je Čukalović.

To u praksi znači da će novinari Javnog servisa na lak način, sa svog radnog mjesta, moći da obave većinu poslova koji su inače u njihovom domenu.

Mogućnost za nove Radio i TV kanale

“To omogućava da im sve informacije i alati budu na dohvat ruke i da tako produktivnost bude značajno povećana. Sistemi koje postavljamo će vas osloboditi nekih poslova koji oduzimaju vrijeme i dati vam slobodu da budete kreativni”, kazao je Čukajlović.

Osim radova u nekoliko studija RTCG-a, u toku je postavljanje takozvane mašinske sale, koja je, prema riječima rukovodioca Tehnike RTCG Dejana Vujovića, jedna od najzahtjevnijih faza u procesu digitalizacije.

“Formiranjem mašinskih prostorija konačno smo ušli u fazu montiranja opreme, i ovo je najintenzivnija faza u procesu. Očekujemo da to ide po planu. Instaliramo pojedinačne uređaje, da bi kasnije ušli u proces integracije istih. Očekujemo da sredinom septembra krenemo u proces obuke i da uz određeno vrijeme za vježbu u novembru krenemo emitovanje iz novog sistema.”, rekao je Vujović.

Trenutno se, kako je pojasnio, radovi izvode u svim studijima radija i televizije.

“RTCG je veliko gradilište, i to nam predstavlja problem da paralelno emitujemo regularan program i radimo sistem”, kazao je on.

Nakon što sistem bude uspostavljen, biće i mogućnosti za inovacije.

“Što se tiče broja kanala, novi sistem će umjesto tri, imati četiri TV kanala, imaćemo dva radijska, ali i odličnu platfromu da taj broj drastično povećamo kad se za to pojavi potreba. Imaćemo više resursa da radimo više paralelnih produkcija u isto vrijeme, ali i neuporedivo bolji kvalitet slike i zvuka”, kazao je Vujović.

Žarko Drobnjak, ispred kompanije Čikom, koja rukovodi radovima rekonstrukcije i adaptacije prostora za izgradnju data centara, kazao je da su i pored svih izazova i nepredviđenih situacija koje prate svaki projekat uspjeli da realizuju sve zadate obaveze.

Infrastrukturno složen objekat

"U realizaciji smo završetka posla na pratećim sistemima instalacije, što podrazumijeva video nadzor, kontrolu pristupa, automatsko gašenje požara gasom, sistem nadzora fizičkih parametara, što će dati puni tehnički i funkcionalni smisao svemu što radimo. Projektom je predviđeno da se postojeći prostori rekonstruišu i adaptiraju i izrade kao novi prostori", kazao je Drobnjak, napominjući da je objekat RTCG-a infrastrukturno veoma složen.

Nosilac projekta je kompanija BFE iz Austrije, a njen predstavnik Goran Obradović kaže da su u početnoj fazi instralacionih radova, koji će omogućiti dalje integrisanje cijelog sistema.

“Integrisanje daljeg sistema nastaviće se kada se završe instalacioni radovi. Sljedeća faza biće ubacivanje opreme koja će zahtijevati da sve instalacije budu na svojim mjestima”, kazao je on.

Ništa manje bitan aspekt u cijeloj priči je i studijska rasvjeta.

Predstavnik kompanije zadužene za taj posao Alejandro Sančez kaže da je rasvjeta veoma važna, te da je jedan od najbitnijih elemenata kad je u pitanju studio.

U toku su radovi u četiri studija - velikom, informativnom, sportskom i budućem virtuelnom.

Igor Pejović

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније