Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

08. 07. 2019. 08:52   >>  08:52 9

TOMIĆ PITA

Treba li kuvar pojačano da izučava istoriju?

Istorija, geografija i strani jezici neće biti ukinuti, poručio je generalni direktor Direktorata za opšte srednje, stručno i obrazovanje odraslih Veljko Tomić. On je ocijenio da će u određenim obrazovnim programima društveni predmeti ostati kao obavezni, dok će u nekim programima biti prebačeni u grupu izbornih.

 

Tomić je u Jutarnjem programu RTCG pojasnio da su opšte-obrazovni predmeti u jednom nastavnom planu koncipirani za sve profile, te da imamo pet ključnih opšte-obrazovnih predmeta, kao što su maternji jezik, matermatika, strani jezik, informatika i fizičko vaspitanje.

"Ostali opšte-obrazovni predmeti, u zavisnosti od obrazovnih programa, da li je to kuvar, konobar, keramičar, zidar, se dijele, i dodaju u zavisnosti da li se taj obrazovnih program odnosi permanentno na prirodnu ili društvenu grupu predmeta", rekao je Tomić.

Kazao je da tako stručne službe Zavoda za školstvo procjenjuju šta je važno za određeni obrazovni program.

"Da li je za jednog kuvara važnije da izučava, pored ovih pet predmeta, pojačano istoriju, hemiju, biologiju ili fiziku. Često se kaže da nam djeca iz stručnih škola izlaze, a da ne znaju sijalicu da zavrnu. Došlo je vrijeme da u srednjim stručnim školama akcenat stavimo na praktičnim znanjima i vještinama. To su potrebe tržišta i stalni prigovori poslodavaca da su iz škola izlazila djeca sa zavidnim nivoom teorije, ali ne i praktičnih znanja", rekao je Tomić.

Napominje da u srednjim stručnim školama akcenat mora biti na stručnom obrazovanju.

"Uz sasvim dovoljan obim opšte-obrazovnih predmeta", rekao je Tomić.

On navodi i da se sociologija, istorija, geografija, psihologija i filozofija, zavisno od obrazovnih programa, dodaju kao obavezan ili izborni predmet.

Predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević kazao je da su dva aspekta najavljenih reformi. Prvi se odnosi na strah da će kolege ostati bez norme časova, a drugi je društveni.

"Mi smatramo da ukidanjem društvene grupe predmeta naši mladi ljudi neće steći ono opšte obrazovanje. Slažem se da nam treba stručni kadar, ali ne na uštrb društvene grupe predmeta", rekao je Pavićević.

Direktor Elektro-tehničke škole "Vaso Aligrudić" Veselin Pićurić kazao je da potrebno mijenjati koncept srednjeg stručnog obrazovanja.

"Neka zamjere svi, ali fokus mora biti naša mladost, koja mora da se uhvati u koštac i da rade posao za koji će dobiti novac, a to će dobiti ako znaju i ako imaju vještinu", rekao je Pićurić.

On je istakao da u Americi postoji pet predmeta u srednjim stručnim školama, a u Evropi najviše osam.

"Ja sam zagovornik toga, neka se svi ljute na mene, neka me razapnu, ali ja tvrdim da moramo našoj djeci ponuditi budućnost, a to je da ih naučimo ono što će sjutra da rade. Poslodavci su dobili ulogu da oni kažu šta to treba naša djeca iz ETŠ da znaju nakon završene srednje škole", pojasnio je on.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније