Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Antena M ]

07. 07. 2019. 20:19 >> 20:19

POLOŽAJ BOLJI NEGO RANIJE

Neophodna bolja pristupačnost medijskih sadržaja OSI

Položaj osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori nesporno je bolji nego ranije. Zakonski okvir u toj oblasti je unaprijeđen. Osobe s invaliditetom svakodnevno, međutim, nailaze na prepreke koje pred njih postavlja sredina i društvo.

Arhitektonska nepristupačnost nije, međitim, jedina barijera. Za osobe (potpuno ili djelimično) oštećenog vida i sluha nema dovoljno servisa podrške (gestovni tumači, dostupnI formati, informacije i sl.)

Edukacija čitavog društva, upoznavanje sa pravima OSI, adekvatna primjena zakona neophodni su kako bi svi bili jednaki.

Na tom putu značajnu ulogu imaju mediji. Način na koji izvještavaju, teme kojima se bave, mogu u znatnoj mjeri da unaprijedie položaj OSI.

Neophodna je, međutim, saradnja svih. Ne smije izostati umreženost civilnog sektora, institucija, medija.

Potrebno temeljnije bavljenje temama koje tretiraju prava osoba sa invaliditetom

U tom cilju NVU "Staze" organizovala je nedavno na Žabljaku seminar za prestavnike crnogorskih medija.

Seminar na temu "Zakonodavni okvir i prava OSI" dio je projekta "Zakonsko pravo na prava" koji je podržalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore.

Na seminaru je, između ostalog, zaključeno da je potrebno temeljnije bavljenje temama koje tretiraju prava osoba sa invaliditetom. Neophodno je, takođe, da medijski sadržaji budu dostupniji OSI.

U NVU "Staze" smatraju da je uloga medija veoma značajna u cilju uspostavljanja jednakosti. Kroz projekat "Zakonsko pravo na prava" radili su sa predstavnicima nevladinog sektora, resornih ministarstava i medija.

Poručuju da bez adekvatnog angažovanja medija prava osoba sa invaliditetom ne mogu da se čuju na valjan način.

I novinari su saglasni da temama iz oblasti ljudskih prava treba da se bave više i temeljnije. Na seminaru su se čule ocjene da našim medijima fali više istraživačkih priča iz oblasti ljudskih prava. Neophodno je konstantno provjeravati da li i koliko javne politike koje se sprovode u dijelu zaštite ljudskih prava daju rezultata.

Prevazići zastarjele modele i termine

U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava smatraju da mediji i dalje, mada znatno manje nego ranije, govoreći o licima sa invaliditetom koriste termine koji nijesu u skladu Konvencijom UN. U cilju podsticanja jednakosti lica sa invaliditetom neophodna je, smatraju u Ministarastvu, iz priče o ljudskim pravima izbaciti termine kao što su hendikepirani, invalidi, autistična djeca..... prevazići zastarjele modele kada je posrijedi poštovanje prava OSI.

Cilj je podsticanje zabrane diskriminacije, poštovanje prava lica sa invaliditetom po principu jednakosti.

Sadržaji da budu titlovani, da imaju audio deskripciju

Činjenica je, međutim, da mediji u Crnoj Gori ne mogu baš da se pohvale da su njihovi sadržaji dostupni svima po principu jednakosti.

Nema dovoljno servisa podrške (gestovni tumači, dostupni formati, informacije i sl.)

Iz Agencije za elektronske medije kažu da sprovode istraživanja koliko se mediji bave temama značajnim za osobe sa invaliditetom. Navode da broj sadržaja nije u mjeri u kojoj bi trebalo da bude.

Pristupačnost medjiskih sadržaja za lica sa invaliditetom nije, naročito za osobe sa oštećenjem vida ili sluha, na zadovoljavajućem nivou.

U Agenciji za elektonske medije smatraju da bi znatno veći broj medijskih sadržaja trebalo da bude prilagodjen toj populaciji.

Sadržaji treba da budu titlovani, da imaju audio deskripciju (opis događaja).

Iz Agencije upozoravaju da stanje u crnogorskim medijima na tom polju nije zadovoljavajuće.

Izmjene zakona definisaće obavezu medija

U Agenciji kažu da su u Zakonu o elektronskim medijima do sada postojale samo deklerativne odredbe u vezi sa pravima osoba sa invaliditetom. Vjeruju da će uskoro, ipak, biti durgačije, jer su izmejene zakona u toku. Izmjenama će biti definisana i uloga Agencije, ali i obaveze medija. To bi, smatraju u Agenciji za elektronske medije, trebalo da utiče na povećanje boroja sadržaja kao i na njihovu bolju prilagođenosti OSI.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније