Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

07. 07. 2019. 18:55   >>  18:52

NVO PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Inspekcijske službe da počnu da rade svoj posao

Nevladina organizacija (NVO) Prijatelji životinja Podgorica pozvala je sve inspekcijske službe da, kako su rekli, hitno počnu da se bave svojim poslom kako bi slučajevi mučenja i ubijanja životinja bili svedeni na minimum.

Kako je precizirano, tu misle na Komunalnu i Veterinarsku inspekciju, u čijoj su nadležnosti navedeni slučajevi.

„Te službe moraju imati dežurne inspektore koji će u svakom trenutku moći da reaguju po prijavi građana, kao i kontakt lice dostupno u svakom trenutku“, kaže se u saopštenju.

Izvršni direktor te NVO, Dragoje Vlahović, kazao je da skoro svakodnevno od građana dobijaju prijave.

„To su prijave najčešće o mučenju životinja i neodgovornom vlasništvu, koje u pisanoj formi prosleđujemo nadležnim inspekcijskim službama, uvijek uz napomenu da nas obavijeste o preduzetim aktivnostima, međutim to se jako rijetko dešava“, kaže se u saopštenju.

Vlahović je kazao da inspekcijske službe, čak i kada reaguju po nekoj prijavi, samo opomenu onoga protiv koga je prijava podnijeta, „što to lice, ali i njegovo okruženje motiviše da i dalje može da neometano muči, zapostavlja ili čak ubija životinje“.

„Po ko zna koji put ponavljamo da bez intenzivnog rada inspekcijskih službi i bez stroge primjene kaznenih odredbi, Zakon o dobrobiti i zaštiti životinja ostaje samo mrtvo slovo na papiru, a program odgovornog vlasništva nad životinjama samo pusta želja nas koji želimo da u oblasti dobrobiti i zaštite životinja Crna Gora bude nalik na ostale uređene zemlje Evrope i svijeta“, smatra Vlahović.

On je ocijenio da građani gube povjerenje u inspekcijske službe i zbog toga ogroman broj slučajeva mučenja životinja i neodgovornog vlasništva ostaje neprijavljen.

„Odgovornim djelovanjem i radom na terenu nadležne institucije moraju motivisati građane da prijavljuju sve navedene slučajeve kršenja Zakona, ali im i istaći da je to njihova obaveza, baš kao što je i obaveza inspekcijskih službi da odmah po prijavi reaguju“, zaključio je Vlahović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније