Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

04. 07. 2019. 16:30 >> 20:04

RADULOVIĆ

"Korito Tare nije izmješteno, sačekajmo odluke eksperata"

Korito Tare nije izmješteno i rijeka, izgradnjom autoputa Bar-Boljare, nije potpuno ugrožena, ponovio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i dodao da treba sačekati odluke i zaključke eksperata na osnovu izvještaja koji je sačinio UNESCO.

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade, na pitanje zašto se nije oglasio povodom izvještaja UNESCO-a o Tari, za koji iz nevladinom sektoru poručuju da je negativan, Radulović je rekao da ne voli da plasira stvari koje nijesu utvrđene na naučnim činjenicama.

Dalje je kazao da će u Bakuu 10. jula grupe eksperata donijeti zaključke i odluke na osnovu izvještaja i da treba sačekati da se vidi kakve će one biti, pa na osnovu toga razgovarati.

„U novembru prošle godine sam tvrdio i danas tvrdim da korito Tare nije izmješteno, da rijeka nije potpuno ugrožena, da nas neće skinuti sa liste Čovjek i biosfera (MAB) i da ne praktikujemo politiku nekažnjavanja“, rekao je Radulović.

Kako je dodao, niko nikada nije rekao da gradnja autoputa nije imala uticaj na Taru.

„Tvrdili smo da je taj uticaj lokalan i da je velika većina privremena, a da dio uticaja koji ostaju nemaju apsolutno nikakvog efekta na zaštićeni dio Tare“, istakao je Radulović.

Najavio je i da će nakon 10. jula organizovati pres konferenciju na kojoj će predstaviti dokumenta i odluke i zaključke koji će biti usvojeni u Bakuu.

Zadovoljan kandidaturom Solane na Ramsar listu

On je izuzetno zadovoljan što je Ministarstvo održivog razvoja i turizma predalo aplikaciju za upis Ulcinjske solane na Ramsar listu međunarodnih močvarnih područja.

Radulović je rekao da se nada da će aplikacija biti uspješna čime će se napraviti jedan značajan korak prema finalnom opredjeljenju kako treba da se tretira Ulcinjska solana. Podsjetio je da je ispunjeno šest od devet uslova za upis na ovu prestižnu listu.

“Ovim smo otprilike stavili tačku na administrativni dio, a sada prelazimo na operativni dio“, kazao je Radulović.

Podsjeća na ukupan proces koji je prethodio proglašenju Solane Parkom prirode i podnošenja zvanične aplikacije za Ramsar listu.

“Bili ste svjedoci da smo usvojili prvo Prostorno urbanistički plan Opštine Ulcinj kojim smo opredijelili ovo područje da bude zaštićeno, odnosno Park prirode, nakon toga Prostorni plan obalnog područja kojim je predviđena ista namjena, završili studiju zaštite uz pomoć Evropske komisije i dijela NVO sektora i naravno naše Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, zatim usvojili istu tu studiju, poslali Opštini Ulcinj na usvajanje. Dakle, Opština je usvojila i sada je taj prostor zvanično Park prirode, a prekjuče smo predali i zvaničnu aplikaciju za Ramsar“, kazao je Radulović.

Podsjetio je na činjenicu da je 1934. Zogajsko blato isušeno i da je tamo puštena slana voda, kao i da su napravljeni bazeni za slanu vodu.

“Branjem soli tamo je vremenom nastala jedna vještačka ekosistemska struktura koja je danas više nego važna ne samo za Crnu Goru i region, veći za cijelu Evropu. Dakle radi se o ogromnom broju gnjezdarica, ptica koje migrtiraju, odmorišta za mnoge vrste ptica, dom za mnoge vrste ugroženih riba, gmizacava, halofitnih bijaka“, istakao je Radulović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније