Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

03. 07. 2019. 13:32 >> 13:42
13

ORGANIZACIJA AMANET

Predali potpise za zakon o slobodi vjeroispovijesti

Građanska organizacija Amanet predala je Skupštini Crne Gore peticiju sa skoro deset hiljada potpisa radi donošenja zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Ana Vukotić iz organizacije saopštila je da je sakupljeno 9,84 hiljade potpisa, od čega 7.268 svojeručnih, a 2.572 elektronskih potpisa u prilog donošenju novog zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

“Aktivnost Amaneta podržali su crnogorski građani svih vjeroispovijesti i ova peticija ujedinila je sve dobromisleće ljude, kojima je Crna Gora na srcu, njena multikulturalnost i multikonfesionalnost”, rekla je Vukotić novinarima nakon predaje peticije.

Ona je podsjetila da su prije više od godinu pokrenuli peticiju, sa zahtjevom da se donese novi zakon o slobodi vjeroispovijesti, pod nazivom “Za ukidanje svih nezakonitih upisa Srpske pravoslavne crkve nad crnogorskim manastirima i crkvama i vraćanje u vlasništvo državi Crnoj Gori”.

“S obzirom da je u međuvremenu urađen Predlog zakona, koji je dobio i pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, koji je sada u skupštinskoj proceduri, podnoseći prikupljene potpise možemo konstatovati da je naš cilj ispunjen i da slijedi postupak njegovog usvajanja, primjene i ostvarivanja ciljeva zbog kojih je inicirano njegovo donošenje”, navela je Vukotić.

Ona je kazala da podnoseći i formalno predajući potpise žele da zahvale građanima koji su podržali peticiju jer, kako je istakla, crnogorske manastire i crkve gradili su Crnogorci i svi građani Crne Gore na svojoj zemlji i u svojoj državi.

“Stoga oni prevashodno pripadaju državi, odnosno građanima Crne Gore, a ne stranim državama i pojedinim subjektima, koji zloupotrebom crnogorske kulturne baštine i kulturnih dobara narušavaju međunacionalni, međureligijski i međudruštveni sklad u Crnoj Gori”, rekla je Vukotić.

Vukotić je kazala da očekuje da će Skupština usvojiti zakon i da će onda vidjeti šta sa njegovom primjenom.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније