Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

03. 07. 2019. 06:46   >>  06:46

MARAŠ NAJAVILA

Narodna kuhinja u Nikšiću do kraja jula

Narodna kuhinja u Nikšiću počeće da radi do kraja jula, kazala je za Dnevne novine Nina Maraš, direktorica NVO “Izvor života”.

 

Prema njenim riječima, Narodna kuhinja ne bi mogla biti otvorena bez podrške.

Maraš ističe da je pored razumijevanja lokalne uprave uslijedila i pomoć brojnih privrednika ne samo iz Nikšića već iz Podgorice, Bara i Bijelog Polja.

Dio sredstva uložila je i NVO “Izvor života”, kao i Maraš, koja je novčanu nagradu lokalne uprave za humanost prilikom doniranja bubrega sugrđaninu Iliji Bulajiću opredijelila za Narodnu kuhinju.

Iako je planirano da obroke dobija oko 200 najugroženijih osoba Maraš kaže da će u početku, prema evidenciji Centra za socijalni rad, Crvenog krsta Nikšić i NVO “Izvor života”, biti oko 120 korisnika.

“Kuhinja će raditi svakog radnog dana osim nedjelje. Pripremaće se po osobi jedan obrok dnevno koji će moći da se preuzme od 12 do 13 sati. Pravo na korišćenje Nardone kuhinje imaju svi oni sa najnižom penzijom, kao i svi oni koji spadaju u najugroženije kategorije stanovništva. Sigurno sa vrata nikoga vratiti nećemo, tako da će biti za svakoga”, poručuje Maraš.

U kuhinji će volonterski raditi kuvar, a zatim je u planu zapošljavanje osobe sa invaliditetom koja će pomagati u pripremi obroka. Maraš kaže da je projekat Narodne kuhinje vrijedan oko 46.000 eura, te da je na mjesečnom nivou za pripremu obroka potrebno oko 3.000 eura.

Kako bi Narodna kuhinja nesmetano radila, Maraš vjeruje da neće izostati podrška ni u narednom periodu.

“Mi ćemo sa privrednicima sklopiti ugovor da oni na mjesečnom nivou izdvajaju iznos koji go žele i da nam na taj način pomažu. Tako ćemo smanjiti i upute za pomoć koje privrednici svakodnevno dobijaju. Nažalost, moramo naglasiti da ima dosta ljudi kojima je pomoć potrebna, ali ima dosta i zloupotreba. Imamo osobe koje neće da prihvate posao i traže izgovore, kažu da ne mogu, ali da idu od vrata do vrata i traže pomoć to mogu”, naglašava Maraš.

Prema podacima Centra za socijalni rad godišnji iznos materijalnog obezbjeđenja za 2018. godinu iznosio je preko 1,57 miliona eura.

Iz sredstava Centra tokom prošle godine isplaćeno je 949 jednokratnih novčanih pomoći i 50 pomoći u hrani. Tokom 2018. godine podnešeno je 345 novih zahtjeva za materijalno obezbjeđenje, od toga je 139 zahtjeva po osnovu ocjene radne sposobnosti.

Opštinska organizacija Crvenog krsta tokom prošle godine pomogla je ukupno 910 porodica: 700 porodica korisnika materijalnog obezbjeđenja, 130 porodica RE populacije i 80 staračkih domaćinstava. Svima je uručena pomoć u hrani i higijeni, a porodicama sa više članova i vaučeri od 50 eura i velike količine polovne odjeće i obuće.

Podsjećamo, odbornici nikšićkog lokalnog parlamenta usvojili su, na sjednici održanoj krajem godine, odluku da NVO “Izvor života” privremeno da na korišćenje prostorije zgrade Mjesne zajednice Centar II, u Ulici Novaka Ramova, za potrebe otvaranja Narodne kuhinje.

Objekat se, kako se navodi u skupštinskoj odluci, daje na period od jedne godine, uz mogućnost produženja vremena korišćenja do pet godina, pod uslovom da se objekat koristi za potrebe Narodne kuhinje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније