Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 07. 2019. 22:13 >> 22:10
2

OBOLJENJE ŠIRI PARAZIT

Pomor školjke palasture zahvatio i Boku

Naučnici Instituta za biologiju mora iz Kotora registrovali su pomor školjke palasture u Tivatskom zalivu, nakon što je nestajanje te vrste primjetno od 2016. u cijelom Mediteranu, usljed oboljenja koje izaziva jedna vrsta parazita. U unutrašnjem dijelu Bokokotorskog zaliva, koji zahvata Risanski i Kotorski zaliv, populacije palasture još uvijek nijesu pogođene.

Kako su istakli iz Instituta, u jesen 2016. u zapadnom dijelu Mediterana došlo je do velikog pomora školjke palasture (lat. Pinna nobilis).

Prvi slučajevi pomora, registrovani su na obalama Španije i sjeverne Afrike pri čemu je smrtnost školjki bila izuzetno visoka, čak i do 100 odsto  na pojedinim lokalitetima. U naredne dvije godine, nestajanje palasture je zabilježeno u Tunisu, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Kipru, Grčkoj i Albaniji, cijelom Mediteranu izuzev Jadranskog mora.

Nažalost, u maju ove godine, pomor palasture registrovan je i na Elafitskim ostrvima u blizini Dubrovnika, na osnovu izvještaja društva istraživača mora “20.000 milja” iz Zadra.

"Juna 2019. naučnici Instituta za biologiju mora iz Kotora, Univerziteta Crne Gore, su u toku redovnog monitoringa životne sredine mora registrovali pomor palasture u Tivatskom zalivu, sa procentom smrtnosti većim od 60 odsto na pojedinim lokalitetima. Takođe, zanačajan broj jedinki sporije nego što je to uobičajeno zatvarao je svoje ljušture na prisustvo ronioca u neposrednoj blizini, što je znak bolesti. U unutrašnjem dijelu Bokokotorskog zaliva koji zahvata Risanski i Kotorski zaliv, populacije palasture još uvijek nijesu pogođene.

Iz Instituta su naglasili da je tako velika stopa smrtnosti školjki posljedica  oboljenja koje izaziva parazit iz grupe Protozoa latinskog naziva Haplosporidium pinnae sp, čije se spore izuzetno brzo šire morem i tako dospijevaju na velike udaljenosti.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније