Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 07. 2019. 20:38 >> 13:24
7

BERKULJAN ZA TVCG

Njegošev sat pronađen, ali nije još valorizovan

Prva generalna revizija muzejskih fondova i dokumentacije i treći polugodišnji državne komisije o nadzoru tog procesa ovih dana su u fokusu javnosti, prije svega zbog toga što su neki podaci sadržani u izvještaju nestali iz dokumenta koji je prezentovan Vladi - kao što je u međuvremenu prestala i priča o Njegoševom satu, koji je pronađen tačno tamo gdje se nalazio pune 32 godine, a da to niko iz Muzeja nije znao.

Muzejski tehničar Aleksandar Berkuljan u sedmoj epizodi serijala TVCG "Tajne izgubljenih eksponata" autorke Vesne Terić istakao je da i dalje nije otkrivena cijela istina o satu, jer nije valorizovan niti prepoznat kao kulturno dobro.

"Njega istoriografija nigdje ne bilježi. On jednostavno ne postoji u našoj kulturnoj svijesti kao ura koja je otkucala potonju uru Njegoševu", poručio je Berkuljan, naglasivši da je zadovoljan da je sat pronađen nakon pola godina negiranja da je postojao i da se "po ko zna koji put pokazalo da jedino dokumentacija ne priča napamet".

U Mitropoliji crnogorsko primorskoj su istakli da je sat kod njih od 5. jula 1987. u hermetički zatvorenoj vitrini, te da su postavku riznice radili upravo ljudi iz tadašnjeg Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Narodnog muzeja Crne Gore. 

"Vi imate inventar riznice koji je tada napravio Zavod za zaštitu spomenika kulture i ja imam dokument, dokument je ovdje kod mene Inventar riznice, gdje se nalazi pod brojem 174 mislim, taj sat", rekao je za TVCG Jovan Markuš iz MCP.

Poznati muzeolog iz Hrvatske predsjednik Državne komisije za nadzor revizije Radomir Jurić za TVCG je istakao da je muzejski Gordijev čvor zamršeniji nego što je mogao i da pretpostavi. 

"Nijesam mogao ni pomisliti da će to biti toliko kompleksno, mislio sam da će biti bitno lakše. I sad mogu reći da je vrlo teško, ali do rezultata će doći", poručio je on.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније