Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

01. 07. 2019. 14:38   >>  14:43

FORMIRANA GRUPA

Nova reforma Zakona o Sudskom savjetu

Ministarstvo pravde formiralo je radnu grupu koja će se baviti izmjenama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, saopštila je članica Savjeta Ana Perović Vojinović.

 

Članovi radne grupe, osim Perović Vojinović, su predsjednica Upravnog suda Branka Lakočević i sudija Vrhovnog suda Miraš Radović.

Perović Vojinović je, za okruglim stolom, na kojem je predstavljen izvještaj „Izbor i napredovanje sudija i tužilaca u Crnoj Gori“, Akcije za ljudska prava (HRA), saopštila da je radna grupa formirana, ali da još nijesu održali formalni sastanak.

“Pripremamo materijale da bi se koncentrisali na neophodne izmjene jer je vrlo teško”, navela je Perović Vojinović i dodala da bi najbolje bilo da se radi novi zakon.

Izvršna direktorica HRA Tea Gorjanc Prelević ocijenila je da reforma sudstva još nije dala zadovoljavajuće rezultate.

“Sudski savjet nije ispunio svoj cilj i politički uticaj koji su poslanici imali na izbor sudija nije dovoljno isključen”, smatra Gorjanc Prelević.

Ona je kazala da se u Sudskom savjetu i dalje nalazi ministar pravde, i ugledni pravnici za koje nijesu propisani dovoljni kriterijumi nezavisnosti koji bi isključili politički uticaj.

“Osnovna kritika sastava Sudskog i Tužilačkog savjeta je da ne garantuju isključivanje političkog uticaja, odnosno nezavisnost i samostalnost tih tijela”, navela je Gorjanc Prelević.

Kako je rekla, neki članovi Sudskog i Tužilačkog savjeta ne bi mogli da zadovolje uslove za savjete Agencije za sprječavanje korupcije, Agencije za elektronske medije i Radio i Televizije Crne Gore, a koji imaju kriterijume koji sprječavaju sukob interesa i obezbjeđuju da članovi ne budu pod političkim uticajem.

Ona je dodala da se nada da će radna grupa koja će se ponovo baviti Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama izmjenama unijeti te kriterijume.

Govoreći o izboru sudija i transparentnosti, Gorjanc Prelević je ukazala da nije poštovan Plan slobodnih sudijskih mjesta, a da, kada ju u pitanju napredovanje sudija, pravila za utvrđivanje ocjena nelogična.

“Predstoji reforma Zakona o Sudskom savjetu. Sugerisaćemo da se način ocjenjivana promijeni, a koji dovodi da kod napredovanja prevladava subjektivna ocjena članova Sudskog savjeta tokom intervjua nad ocjenom rada sudije”, rekla je Gorjanc Prelević.

Prema njenim riječima, da bi se ispunile preporuke GRECO-a neminovno je da mora da se promijeni Ustav.

“Preduslov svega je da moraju da se pojačaju garancije nezavisnosti i samostalnosti Sudskog i Tužilačkog savjeta”, istakla je Gorjanc Prelević.

U Izvještaju je ukazano da praksi, dva bivša visoka stranačka funkcionera Mladen Vukčević i Dobrica Šljivančanin, prema preporuci Evropske mreže sudskih savjeta ne bi trebalo da budu u sastavu Sudskog savjeta, kao i da ne bi ispunili uslov za članstvo u Savjetu ASK-a, gdje se zahtijeva da kandidat posljednjih deset godina prije izbora nije obavljao političke funkcije.

Članica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer ne vidi ništa sporno u tome što je Vukčević izabran za predsjednika tog tijela.

“Ako imamo u vidu činjenicu da Vukčević nije imao nijednu političku funkciju duže od 15 godina ne vidim u čemu je problem. Znači li to da neko ko se nekada bavio politikom ne smije da se u životu bavi ničim drugim?", pitala je Simović Zvicer.

Ona se ne slaže da u preporuci Evropske mreže sudskih savjeta piše da neko ko je bio na nekoj političkog funkciji nikada ne može biti član Sudskog savjeta, već da ne može biti u nekom razumnom vremenskom periodu prije i poslije mandata.

“Normalno je da dok je u statusu poslanika ne može da bude član Savjeta, ali mora da postoji neki razuman period. Ne možemo apsolutno zabraniti da neko ko je jednom bio poslanik, ili ima neku drugu političku funkciju ne moiže da se bavi ničim drugim”, dodala je Simović Zvicer.

Simović Zvicer je kazala da je ministar pravde po Ustavu prepoznat kao član Sudskog savjeta.

"Mi kao članovi Sudskog savjeta tu ne možemo da uradimo ništa. Oni koji su kreirali takva rješenja treba i da ih mijenjaju", poručila je Simović Zvicer.

Na pitanje da li ih kao predstavnike Sudskog savjeta zabrinjava što se na posljednjim konkursima po jedan sudija javi za mjesto predsjednika suda, Perović Vojinović je rekla da se lično nikada ne bi odvažila na takvo nešto, jer je funkcija predsjednika suda vrlo važna i izazovna.

Simović Zvicer smatra da je tradicionalizam u Crnoj Gori jedan od razloga malog broja kandidatura.

Članice Sudskog savjeta nijesu mogle da saopšte kada se može očekivati izbor predsjednika Vrhovnog suda.

U Izvještaju je ocijenjeno da je sastav Tužilačkog savjeta ostao bez dovoljnih garancija nezavisnosti, odnosno sprječavanja sukoba interesa.

Članovi Tužilačkog savjeta i dalje mogu biti tužioci i ugledni pravnici koji su u bliskim porodičnim vezama sa sadašnjim ili bivšim visokim partijskim funkcionerima ili funkcionerima izvršne vlasti.

„Kao i kod Sudskog savjeta, nema ograničenja u odnosu na politički angažman za članove iz reda uglednih pravnika“, piše u Izvještaju.

Tokom 2017. i prošle godine uočen je nastavak trenda interesovanja državnih tužilaca za rad u Podgorici, dok nije bilo interesovanja za dobrovoljno premještanje u druge gradove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније