Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.P. ]

28. 06. 2019. 20:08   >>  20:08

ZBOG IMOVINSKIH KARTONA

Protiv 179 javnih funkcionera prekršajni postupci

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) podnijela je 179 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka pred nadležnim sudovima zbog nepredavanja redovnog godišnjeg izvještaja o prihodima i imovini za prošlu godinu, u zakonskom roku do 31. marta ove godine.

Kako je saopšteno, ASK je podnio zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv 36 javnih funkcionera na državnom i 141 javnog funkcionera na lokalnom nivou, kao i protiv dva državna službenika.

Iz ASK-a su kazali da je broj kršenja zakona usljed nedostavljanja redovnih godišnjih izvještaja o prihodima i imovini smanjen u odnosu na prethodne dvije godine.

Kako se navodi, Agenciji je od početka do 24. juna ove godine, prema podacima iz elektronske baze podataka tog organa, podnijeto 7.028 Izvještaja o prihodima i imovini javnih funkcionera i državnih službenika.

U istom periodu prethodne godine bilo je 6,51 hiljada predatih Izvještaja.

Iz ASK-a su naveli da, u skladu sa zakonom, provjeravaju predate Izvještaje o prihodima i imovini, prema godišnjem planu provjera za određeni broj i kategoriju javnih funkcionera.

"U prvoj fazi provjere, administrativno - tehničkoj provjeri predatih Izvještaja o prihodima i imovini, svi predati Izvještaji su prošli tehničku i administrativnu verifikaciju i objavljeni su na internet stranici Agencije", kaže se u saopštenju.

Iz ASK-a su rekli da je u toku druga faza provjere, koja se odnosi na tačnost i potpunost podataka iz Izvještaja o prihodima i imovini zakonskih obveznika.

Ta provjera, kako su objasnili, vrši se upoređivanjem sa podacima iz evidencija drugih državnih organa i pravnih lica koji raspolažu tim podacima.

"S tim u vezi, u toku su postupci provjere 203 Izvještaja, koji su u 169 slučajeva pokrenuti metodom slučajnog odabira u okviru postojećih kategorija javnih funkcionera, a u 34 slučaja su pokrenuti po drugim osnovima, na zahtjev fizičkih i pravnih lica, na osnovu medijskih natpisa", dodaje se u saopštenju.

Iz ASK-a su kazali da do kraja ove godine planiraju provjeru 839 Izvještaja, u skladu sa Godišnjim planom provjere javnih funkcionera i državnih službenika za ovu godinu.

Godišnji plan provjere, kako su dodali, sačinjen je uz uvažavanje preporuka eksperata Savjeta Evrope koje su date u cilju daljeg unapređenja postupka provjere podataka iz izvještaja javnih funkcionera.

U drugoj polovini godine, Agencija će izvršiti i dodatnu provjeru, kao treću fazu kontrole predatih Izvještaja o prihodima i imovini.

"Dodatnom provjerom biće obuhvaćeno 20 javnih funkcionera, sa navišim nivoom osjetljivosti na korupciju oblasti rada i javne funkcije koju javnu funkcioner pokriva", kaže se u saopštenju.

Iz ASK-a su podsjetili da su kroz informacioni sistem uspostavili pristup bazama podataka nekoliko državnih institucija u realnom vremenu, čime je dodatno unaprijeđena efikasnost kontrola Izvještaja o prihodima i imovini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније