Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

F.R.

28. 06. 2019. 13:11 >> 16:08
2

ŠUNDIĆ SAOPŠTIO

Kolektivni za bolji standard radnika RTCG

Potpisivanje novog Kolektivnog ugovora znači povećanje standarda zaposlenih Radio Televizije Crne Gore, a osnovna premisa u budućnosti biće nezavisan Javni servis svih građana, ocijenio je generalni direktor RTCG Božidar Šundić.

Kolektivni ugovor RTCG danas su, osim Šundića, potpisali ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednice dva sindikata naše medijske kuće Jadranka Drobnjak i Slavica Kruščić.

"Svaki zaposleni u Javnom servisu, kroz novu optimizaciju, dobiće svoje radno mjesto prema školskoj spremi i znanju. Završetkom digitalizacije svaki zaposleni konačno će dobiti svoje pravo radno mjesto, koeficijent koji mu pripada, kao i opis poslova i radnih zadataka koje mora da realizuje na mjesečnom nivou. Konačno u Nacionalnom javnom servisu mora da zaživi maksima - rad, red i disciplina", ocijenio je generalni direktor RTCG.

Kako je kazao, ovo nije samo godina velikih jubileja za našu medijsku kuću, već i odvajanja rada od nerada.

"Potpisivanjem Kolektivnog ugovora otklonjena je i jedna negativna konotacija Evropske komisije - zašto taj dokument nije potpisan ranije. Novi menadžerski tim koji radi u punom kapacitetu nepuna četiri mjeseca priprema i novu strategiju razvoja RTCG. Osnovna premisa u budućnosti biće nezavisan Javni servis svih građana Crne Gore, gdje je sloboda medija zagarantovana", istakao je Šundić.

On je naglasio da je poštovanja novinarskog kodeksa, proizvodnja profesionalne, tačne, provjerene i izbalansirane informacije obaveza naših novinara.

Generalni direktor RTCG je poručio da će Nacionalni javni servis dati i značajan doprinos formiranju jedinstvenog samoregulatornog medijskog tijela.

Bogdanović: Cilj Vlade nezavisnost RTCG

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je kazao da se  potpisivanjem Kolektivnog ugovora stvaraju pretpostavke na kojima počiva i ono što je glavna uloga Nacionalnog javnog servisa - da svim građanima na objektivan i profesionalan način pružimo što kvalitetniji sadržaj.

"Šaljemo i poruku trogodišnjom finansijskom podrškom Vlade Javnom servisu, od oko 50 miliona eura, i potpisivanjem Kolektivnog ugovora da naš cilj nema alternativu - a to je puna institucionalna, politička nezavisnost Javnog nacionalnog emitera", saopštio je on.

Sindikati: Kolektivni temelj na koji se možemo nadograđivati

Predsjednica Sindikata zaposlenih RTCG Jadranka Drobnjak je kazala da valjani kolektivni ugovor u našoj medijskoj kući nije postojao gotovo 10 godina, te da su plate za to vrijeme uglavnom stagnirale ili išle na niže.

"Ovo je veliki dan i znatno se popravio standard radnika, koji su i u takvim uslovima izuzetno vrijedno i odgovorno radili, tako da hoću da vas uvjerum da će to sada biti još bolje i da su to dočekali sa saznanjem da se ovdje vodi o njima računa", naglasila je ona.

Drobnjak je poručila da će se nastaviti sindikalna borba.

Predsjednice Reprezentativne organizacije sindikata RTCG Slavica Kruščić je istakla da Nacionalni javni servis zapošljava ljude različitih profila i znanja, te da čine jedan lanac u kome je svaki posao važan.

"Kolektivni ugovor je temelj na koji se možemo nadograđivati, možemo i mijenjati gdje budemo vidjeli da nešto nije dobro, što ćemo znati tek reakcijom zaposlenih nakon prve plate", saopštila je ona.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније