Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

27. 06. 2019. 18:35 >> 18:38
28

PAPOVIĆ

Država neće ni jednoj vjerskoj zajednici oduzimati ništa

Poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore, istoričar Dragutin Papović, saopštio je da ne stoje tvrdnje vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da “država oduzima pravo svojine nad crkvama i imovinom Mitropoliji crnogorskoj, kao i ostalim trima eparhijama Pravoslavne Crkve Srpske”. Papović je saopštio kako je čudno, s obzirom na značaj sadržine pisma Vartolomeja, da poslije nedjelju dana još nije stiglo onome kome je poslato, dodajući da je čudnije da ga ne objavljuje ni "njegova svesvetost, niti onaj kome je naslovljeno, već Mitropolija crnogorsko-primorska SPC".

"Pod pretpostavkom da je pismo autentično, neki navodi vaseljenskog patrijarha zaslužuju komentare," kazao je Papović.

"Između ostalog, patrijarh navodi da je „začuđen saznanjem“ da je Đukanović iskazao „svoju podršku stvaranju Pravoslavne Crkve Crnogorske”. Predsjednik Đukanović nikad nije izjavio to što se u pismu navodi. On je govorio o obnovi autokefalne crkve u Crnoj Gori. Da u predsjednikovoj izjavi nema ništa čudno i da je ona opravdana potvrdio je i arhiepiskop Vaseljenske Patrijaršije Danilo Zelinski koji je nedavno izjavio „da svaka nacija i svaka zemlja, koje žele svoju pravoslavnu crkvu, imaju pravo da je osnuju i zatraže priznanje od drugih pravoslavnih crkava i da to uključuje i Crnu Goru“, istakao je Papović.

On dodaje da je i laicima poznato da svešteni kanoni nalažu da se granice jurisdikcije crkve uvijek poklapaju s granicama neke države.

"Takođe, kada se poziva na svoje pismo predsjedniku Crne Gore iz 2000. godine, njegova svesvetost trebalo da ima u vidu da je Crna Gora u međuvremenu postala nezavisna, međunarodno priznata država", rekao je Papović. 

"Patrijarh tvrdi da je Vlada Crne Gore “usvojila predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji predviđa podržavljenje svih pravoslavnih crkvi izgrađenih prije 1918. godine, kao i druge crkvene imovine. Tako nešto ne postoji u Predlogu koji je Vlada Crne Gore usvojila. Ne stoje ni tvrdnje njegove svesvetosti da “država oduzima pravo svojine nad crkvama i imovinom Mitropoliji crnogorskoj, kao i ostalim trima eparhijama Pravoslavne Crkve Srpske”. Država Crna Gora neće ni jednoj vjerskoj zajednici oduzimati ništa što su vjerske zajednice stekle u skladu sa važećim zakonskim propisima. Država ovim zakonom hoće da, kroz jasne upravno-sudske procedure, utvrdi šta je njena svojina i da, prije svega, zaštiti svoju bogatu kulturno-sakralnu baštinu. Mišljenje Venecijanske komisije o ovom Predlogu zakona u potpunosti potvrđuje ovakvu namjeru Vlade i države Crne Gore", istakao je Papović. 

"U Crnoj Gori sada ne postoji, kako to tvrdi njegova svesvetost, “Mitropolija crnogorska”, već, shodno Ustavu SPC, postoji Mitropolija crnogorsko-primorska, eparhija SPC, koja je formirana 16. novembra 1931. godine (čl. 12 Ustava SPC). Od ostale tri eparhije SPC koje djeluju na crnogorskoj teritoriji, u Crnoj Gori sjedište ima samo eparhija ," nvodi se u reagovanju Papovića.

"Najviše čudi formulacija njegove svesvetosti da “Crkva Crnogorska nikad nije bila autokefalna”. Upravo je Autokefalna Mitropolija Crnogorska, pod tim imenom, navedena u nomokanonu sveštenoga diptiha Vaseljenske patrijaršije (“Sintagma” iz 1855. godine). Identične diptihe je objavljivala i Ruska crkva. Vaseljenska patrijaršija je održavala evharistijsko i kanonsko jedinstvo sa autokefalnom Crnogorskom crkvom. O tome svjedoče brojni dokumenti. Moglo bi se postaviti logično pitanje: kako se onda tomosom za priznanje SPC iz 1922. godine ukida “nepostojeća“ Crkva čija se autokefalnost u tom istom tomosu dva puta pominje? Takođe, ako Crnogorska crkva nikad nije bila autokefalna, bilo bi dobro da patrijarh odgovori na pitanje: kome je Crnogorska crkva pripadala prije nego što je 1920. godine ukinuta i pripojena tek formiranoj SPC?"

Papović zaključuje da i površna analiza ovog pisma, objavljenog pod, kako je naveo, pomalo čudnim okolnostima, može izazvati sumnju u autentičnost autorstva

"Dok je jasno da brojni stavovi u pismu nijesu u skladu sa činjenicama. U svakom slučaju, teško da će ovo predstavljati doprinos u rasvjetljavanju i rješavanju ovog složenog pitanja u Crnoj Gori", zaključio ej Papović.

    

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније