Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

27. 06. 2019. 15:38   >>  15:38 3

INICIJATIVA SAČUVAJMO SINJAJEVINU

"Bošković da bude uz narod"

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu pozvala je ministra odbrane Predraga Boškovića, kako su kazali, da stane uz narod, a ne da ide kontra. Pozvali su Boškovića da ispoštuje preporuku Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, koja je dala zeleno svijetlo, da se planina Sinjajevina proglasi za regionalni park prirode.

“Ministra pozivamo da podrži peticiju koja e pokrenuta i ima za cilj da se ta planina proglasi za zaštićeno područje (https://www.epeticije.gov.me/). Umjesto što nas prebrojavate i gledate ko smo i odakle smo, čime se bavimo, koliko puta smo bili na Sinjajevini, možda bi bilo bolje da porazgovaramo, da vidite da mi želimo dobro toj planini i konačno čujete i shvatite ono što ponavljamo evo godinu”, poručuju iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu.

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu ponovila je da traži jednu jedinu stvar, a to je da Sinjajevina bude zaštićeno područje i park prirode, koje će se koristiti za razvoj poljoprivrede i turizma, a ne za vojni poligon.

"To je sve poštovani ministre, nema nikakvih skrivenih namjera, nikakvih drugih motiva, i nije to teško shvatiti, samo ako hoćete da shvatite", navode oni.

Kažu i da ne žele da ulaze u rasprave sa ministrom Boškovićem, ali mu poručuju da bi on kao političar sa dugogodišnjim iskustvom trebalo da čuje glas naroda, a ne da ulazi u konflikt sa njim.

“Kao političar vjerovatno znate da je glavni instrument demokratije dijalog, kojim se dolazi do zajedničkih rješenja u javnom interesu, a ne na štetu bilo kog pojedinca ili društvene grupe. Stoga očekujemo od Vas da sa narodom razgovarate, a ne da nas po automatizmu otpisujete. Do sada nam nijeste ponudili ni jedan jedini dokaz da vojni poligon neće negativno uticati na životnu sredinu, da neće biti ugrožena poljoprivreda, da neće biti zagađeni izvori sa kojeg vodu piju građani Mojkovca, Kolašina, Šavnika, Žabljaka, jednom riječju – da Sinjajevina neće biti uništena. Imamo samo usmena uvjeravanja, napade i etiketiranje. To nije ni dobro, ni razborito, još manje je u skladu sa demokratskim načelima, kojim težimo kao društvo”, napominju oni.

Poručuju ministru da nije tačno da na Sinjajevini ne protestuju mještani.

”I ne znamo kako možete reći da među okupljenim ljudima nema mještana, kada Vi niste bili tu da nas vidite. Teško je vidjeti nešto do čega okrećete glavu. Na Sinjajevinu su kao i do sada dobrodošli svi koji žele dobro toj planini, koji se zalažu za njeno očuvanje, zato sve i pozivamo 12. jula na Savine vode”, napominju oni.

Takođe, dodaju da nije tačno da je Sinjajevina korišćena kao vojni poligon JNA ni jedan jedini dan, a ne decenijama kako je ministar poručio iz Brisela.

“Za to nemate nijedan dokaz, jer da imate davno bi ga iznijeli. Na kraju pozivamo i Vas da 12. jula dođete na Savine vode sa svim ostalim građanima Crne Gore, da čujete koliko ta planina znači tamošnjem narodu i koliko ona može koristiti Crnoj Gori. Da vidite kako Sinjajevina može biti mnogo više od vojnog poligona, te da može donositi milione državi, a ne biti uništena za džabe. Kako biste se lakše snašli prilikom dolaska, daćemo Vam smjernicu. Savino jezero se nalazi na par stotina metara od Margite, koju ste posjetili u novembru 2018”, zaključuju u Građanskoj inicijativi Sačuvajmo Sinjajevinu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније