Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

26. 06. 2019. 23:20 >> 23:19

IZ UDRUŽENJA NOVINARA OCIJENILI

Jedno samoregulatorno tijelo korak ka uvođenju reda u medijima

Postojanje jednog samoregulatornog tijela, sastavljenog od svih činioca medijske scene i sa tačno predviđenim i usvojenim mandatom, zaduženjima i odgovornostima, bio bi dobar početni korak ka uvođenju reda u crnogorskim medijima, ocijenio je predsjednik Udruženja novinara Crne Gore, Goran Ćetković.

On je agenciji MINA kazao da samo postojanje jednog samoregulatornog tijela ne bi, kao što nije ni ranije, donijelo poboljšanje.

"Osnivanje samoregulatornog tijela treba da prati čitav niz drugih aktivnosti koje bi bile usmjerene ka osnaživanju tog tijela, prije svega osnaživanju novinarskih asocijacija, i direktni podsticaj za zajednički rad na svim poslovima od opšteg značaja", rekao je Ćetković.

On je naglasio da izvještaji i stavovi tog tijela moraju da budu maksimalno depolitizovani, odnosno isključivo okrenuti kvalitetu rada novinara i primjeni etičkih načela.

Ćetković je istakao da bi to tijelo moralo da ima mjere sankcija za novinare koji ne poštuju zajednički donesena akta i pravila.

Važeći Kodeks novinara Crne Gore je, prema mišljenju Ćetkovića, je najmanji problem vezan za medijsku scenu.

"Ima nedostataka, ali nema neotklonjivih nedostataka u definisanju pravila i etičkih granica koje novinar ne bi trebalo da prelazi u tumačenju događaja, ličnosti, pojava i procesa", kazao je Ćetković.

On je naglasio da Kodeks novinara ne može i neće biti sistem zaštite bez adekvatnog miljea u kojem se on sprovodi.

"Nije do kodeksa. Dugo godina se već pokušava sprovesti sistem samoregulacije, kao što vidimo bez nekog osjetnijeg uspjeha. Ogroman novac se ulaže u kreiranje ambijenta u kojem bi postojala samoregulacija", rekao je Ćetković.

On smatra da dosadašnja samoregulativna tijela nijesu opravdala svoje formiranje i postojanje, jer činioci koji su delegirali svoje članove nijesu imali volje, ni želje da tijelo radi u interesu sprovođenja samoregulacije, već samo sopstvenih, parcijalnih interesa.

"Godišnje se u medijski sektor uloži više miliona eura. Mi u Udruženju novinara Crne Gore imamo plan koji će čekati prave ljude da ga sprovedu i prateću političku podršku i atmosferu koja sada ne postoji", naveo je Ćetković.

Taj plan, kako je objasnio, odnosi se na zajednički rad novinarskih udruženja na osnovnom obrazovanju i obuci novinara i drugih medijskih radnika.

"On se sastoji i u formalnom ili neformalnom zajedničkom tijelu novinarskih udruženja koje bi pratilo sprovođenje dogovorenog kodeksa i drugih načela novinarstva kao zanata. To bi bio monitoring medija od strane kolega, što je najbolji i najznačajniji osvrt i pogled na sveukupnu scenu", rekao je Ćerković.

Prema njegovim riječima, politički faktori koji opredjeljuju ukupan život u Crnoj Gori, doprinijeli su višestrukoj podijeljenosti stanovništva.

"Takva je situacija, na žalost, i u medijskom sektoru. Mi moramo napraviti korak u homogenizaciji novinara i drugih medijskih radnika, kako bi uopšte dali volju kolegama da izađu iz naslijeđenih busija u kojima se trenutno nalaze. Nepomirljivost između određenih medija je jasna, ali ne i nasijedanje na takvu situaciju kao 'konačnu'", naveo je Ćetković.

On je naglasio da gdje postoji novinarske solidarnosti, postoje i volja i načini.

"Zvanična politička nomenklatura u Crnoj Gori ne želi da novinari izađu iz stvorenih busija, ne žele zajednički rad i sređivanje stanja, jer bi to bio doprinos napretku crnogorskog društva, smanjivanju postojećih podjela i osnaživanju zanata u pravcu dobijanja snage koja joj pripada kao sedmoj sili", zaključio je Ćetković.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније